Άδειες μικρής κλίμακας (ΑΜΚ)


Για πάρα πολλά χρόνια στο παρελθόν, ο πολίτης γνώριζε ότι για να κτίσει το σπίτι του , χρειαζόταν μία άδεια πολεοδομίας. Γιαυτό το λόγο έβρισκε ένα μηχανικό γιά να ασχοληθεί με τη μελέτη και την έκδοση αυτής της άδειας. Πολλές φορές μετά από μακροχρόνια διαδικασία και πολλά απρόβλεπτα….  ο μηχανικός  έφερνε την πολυπόθητη σφραγισμένη άδεια  ,μαζί με ένα κουτί γλυκά συνήθως, και την παρέδιδε στον ιδιοκτήτη για να αρχίσει να κτίζει. Ήταν ένα είδος γιορτινής μέρας.

     Βέβαια η συνέχεια ήταν ένα θολό τοπίο……..,  στις περισσότερες των περιπτώσεων το αποτέλεσμα του οικοδομήματος διέφερε από τα εγκεκριμένα σχέδια , λίγο έως πάρα πολύ.  Νόμοι –διατάγματα-αποφάσεις-εγκύκλιοι δημιούργησαν ένα δαιδαλώδες περιβάλλον οικοδομικής δραστηριότητας , με πάμπολλους  περιορισμούς αλλά και πολλά ‘παραθυράκια’, που έδωσαν δικαίωμα και χώρο σε κάθε είδους παρανομία, με σύμμαχο την έλλειψη ελέγχου και φυσικά την ατιμωρησία.
     Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μία στρεβλή νοοτροπία πολιτών και πολιτείας  που δύσκολα θα ξεριζωθεί.
     Η τελευταία έκδοση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) το 2012 με τον Ν.4067/12 και συγκεκριμένα στο άρθρο 4,παρ.2 , περιέλαβε την έννοια της άδειας μικρής κλίμακας (αμκ), αυτής που για τον πολύ κόσμο ήταν η 48ωρη, όχι όμως γιατί ισχύει 48 ώρες αλλά γιατί θα έπρεπε να εκδίδεται μέσα σε48 ώρες, (απλούστευση της διαδικασίας) , πράγμα που δεν τηρήθηκε ποτέ. Παρ’όλα αυτά με σχετικά σύντομη διαδικασία ήταν ένας τρόπος να ενδυναμωθεί η οικοδομική δραστηριότητα, αφού νέες οικοδομές δεν γίνονται πιά. Φυσικά ο Έλληνας βρήκε πάλι τρόπους να καταστρατηγήσει το αποτέλεσμα και ακόμα οτιδήποτε  θέλει να κατασκευάσει ζητά από τον μηχανικό του μία (αμκ). Νομίζοντας ή θέλοντας να νομίζει ότι η (αμκ) είναι πανάκεια  θεωρεί ότι  θα γλυτώσει χρόνο και χρήμα……  Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια, γιατί η άλλη μισή είναι ότι η (αμκ) αφορά σε πολύ συγκεκριμένες εργασίες και με πολύ συγκεκριμένα δεδομένα και στοιχεία τα οποία ζητούνται από το νόμο.
Για αυτό το λόγο κρίνω σκόπιμο να παραθέσω το συγκεκριμένο άρθρο  του ΝΟΚ προς πληροφόρηση όλων των ενδιαφερομένων.
Στην επόμενη συνάντησή μας  θα έχετε και την υπουργική απόφαση που ακολούθησε τον ΝΟΚ  και διευκρινίζει όλες τις λεπτομέρειες.

Ν.4067/12  άρθρο 4 παρ. 2
2. Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, απαιτείται για τις ακόλουθες εργασίες σε κτίρια που υφίστανται νόμιμα:
α. Δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή μετά από έγγραφο της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας.
β. Τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών για αυτοστέγαση μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού όπως εκάστοτε ορίζονται.
γ. Αντλητικές εγκαταστάσεις και κτίσματα με τις απολύτως απαραίτητες διαστάσεις για τη στέγασή τους σύμφωνα με το άρθρο 3 του π.δ. 24/ 31.5.1985 (Δ΄ 270), εκτός της περίπτωσης που επιβάλλεται η κατασκευή υποστυλωμάτων και εφόσον έχουν την απαιτούμενη
έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης Γεωργίας.
δ. Γεωτρήσεις νερού σε ιδιόκτητα οικόπεδα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού ή σε γήπεδα εκτός σχεδίου, μετά από έγκριση του δήμου της περιοχής και της αρμόδιας Διεύθυνσης της περιφέρειας.
ε. Οι εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες, σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003, χωρίς εργασίες αντιστήριξης.
στ. Εγκατάσταση προσωρινών κατασκευών που συνοδεύεται με πιστοποιητικό στατικής επάρκειας.
ζ. Η κατασκευή ανελκυστήρα σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 27 που απαιτείται για τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων σε υφιστάμενα κτίρια.
η. Κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή τις Ζ.Ο.Ε. που δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων ή από διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες
περιοχές ή άλλης συναφούς νομοθεσίας. Για την κοπή δένδρων, στο περίγραμμα της εκσκαφής δεν απαιτείται οποιαδήποτε άδεια κατά τις διατάξεις του παρόντος, με την εξαίρεση των αδειών και εγκρίσεων που απαιτούνται από τις ειδικές διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου.
θ. Υπόγειοι σταθμοί διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου.
Η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία δόμησης, μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα, η οποία συνοδεύεται από τεχνική έκθεση μηχανικού. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής
Αλλαγής καθορίζεται η διαδικασία έκδοσης της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας και κάθε σχετικό θέμα.

Σχόλια