Φωτίκα Πλαστουργού - Μπίστολα: Μια σημαντική ποιήτρια ζει και δημιουργεί ανάμεσά μας.

- Ο ποιητικός της λόγος μυρίζει Θυμάρι και ο αλύτρωτος στοχασμός της αγκαλιάζει τον άνθρωπο. άλλοι τη γνωρίζουν κι άλλοι όχι. Εκείνη τους γνωρίζει όλους. Τους αγγίζει κάθε λεπτό με τη ρέουσα ευαισθησία της και τον αλύτρωτο στοχασμό της. Μια ιέρεια της άτακτης φαντασίας και των κραδασμών της πραγματικότητας, ζει στο Θυμάρι.
 
- «Μετακομίζει» τον εαυτό της στο χαρτί, «ζωγραφίζει» τα συναισθήματα με λέξεις, απλώνει το όνειρο στον καθαρό ορίζοντα του Θυμαριού. Η γραφή της σε συνεπαίρνει, και το πάθος της έμπνευσής της σε διαπερνά, σε επηρεάζει, σου ανοίγει μονοπάτια πρωτόγνωρα ηρεμίας κι ευχαρίστησης.



«Μια ποιήτρια ζει και δημιουργεί ανάμεσά μας.

Ο ποιητικός της λόγος μυρίζει Θυμάρι και ο αλύτρωτος στοχασμός της αγκαλιάζει τον άνθρωπο. άλλοι τη γνωρίζουν κι άλλοι όχι. Εκείνη τους γνωρίζει όλους. Τους αγγίζει κάθε λεπτό με τη ρέουσα ευαισθησία της και τον αλύτρωτο στοχασμό της. Μια ιέρεια της άτακτης φαντασίας και των κραδασμών της πραγματικότητας, ζει στο Θυμάρι.

Η Φωτίκα Μπίστολα.

Ένας δικός μας άνθρωπος που επενδύει την ανθρωπιά της στην ποίηση, το ανώτερο είδος του ανθρώπινου λόγου.

Η Φωτίκα Μπίστολα είναι μια ποιήτρια ελεύθερη κι απρογραμμάτιστη, που αρνείται πεισματικά να ταξινομήσει το ψυχικό και πνευματικό υλικό που συνθέτει τον εαυτό της, όπως γράφει η ίδια στον πρόλογο - Εξομολόγηση της ποιητικής συλλογής της «Τ’ άγραφα - τ’ άπραχτα».

Πρόκειται για ένα αισθάνθισμα της ψυχής της που μυρίζει Θυμάρι. Και αναβλύζει αγάπη για τους κατοίκους του. Η ποιήτρια, σ’ αυτό το βιβλίο της, όπως και στα άλλα «Το αβγό του Διαβόλου», «Εσωτερικός Χώρος» και «Για σένα που δεν διαβάζεις ποιήματα», αποτυπώνει σκέψεις και συναισθήματα χωρίς επιτήδευση και βερμπαλισμούς. Γράφει ελεύθερα, όπως αισθάνεται όταν δέχεται τα ερεθίσματα από τα πράγματα και τις καταστάσεις, από τους αιφνιδιασμούς των γεγονότων, χωρίς αφαιρέσεις και ωραιοπαθείς εκπτώσεις. Γι’ αυτό, η ποίησή της  είναι γνήσιος καρπός των ποικίλων βιωμάτων της και της πίστης στη ζωή και σε ένα καλύτερο κόσμο»


Αυτά έγραφε ο Γιώργος Κέλμι στη ΦΩΝΗ του ΘΥΜΑΡΙΟΥ τον Ιούνιο του 2005, για την ποιήτρια Φωτίκα Μπίστολα.


 Και αυτά είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά που σου έρχονται στο μυαλό και σήμερα, καθώς διαβάζεις το τελευταίο βιβλίο της με τίτλο «Άνω Τελεία». Σε συνεπαίρνει αυτό το «πέταγμα» στο όνειρο, αυτός ο χείμαρος συναισθημάτων, τόσο, που δεν σταματάς το διάβασμα, πριν τελειώσεις το βιβλίο.


Το βιβλίο αυτό, κοσμεί τη βιβλιοθήκη του Αιόλου, χάρη στην ευγενική προσφορά της συντοπίτισσάς μας.



Η Φωτίκα Πλαστουργού - Μπίστολα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πύργο Ηλείας. Στη δημοσιότητα έφερε για πρώτη φορά ποιήματά της, η εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» του Πύργου, το έτος 1977. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών από το έτος 1991.


Έχει γράψει τα έργα: «Τ’ άγραφα - τ’ άπραχτα», «Το αβγό του Διαβόλου» , «Εσωτερικός Χώρος» και «Για σένα που δεν διαβάζεις ποιήματα», για να φτάσουμε στην «Άνω Τελεία», που είναι το τελευταίο της πολύ σημαντικό βιβλίο.


Είναι μια λογοτέχνης χαμηλών τόνων, δεν συχνάζει στις συγκεντρώσεις λογοτεχνών, δεν την ξέρει πολύς κόσμος. Της φτάνει να γράφει, να αισθάνεται, να ζει. Και να ζει στο Θυμάρι.

«Μετακομίζει» τον εαυτό της στο χαρτί, «ζωγραφίζει» τα συναισθήματα με λέξεις, απλώνει το όνειρο στον καθαρό ορίζοντα του Θυμαριού.

Η γραφή της σε συνεπαίρνει, και το πάθος της έμπνευσής της σε διαπερνά, σε επηρεάζει, σου ανοίγει μονοπάτια πρωτόγνωρα ηρεμίας κι ευχαρίστησης.


Το λογοτεχνικό περιοδικό «Η ΝΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ», έγραψε γι’ αυτή ότι θα άξιζε να εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά «φόρα», ως επίσημη απεσταλμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και ο αείμνηστος πια Δάσκαλος Σαράντος Καργάκος την τίμησε με την εκτίμηση και τη φιλία του: «Το βιβλίο σας, μου άνοιξε δρόμο για να θυμηθώ. Και γι’ αυτό σας ευχαριστώ...»

Σχόλια