Μανώλης Τσαλικίδης: Είμαστε η ανεξάρτητη παράταξη για την Παλαιά Φώκαια και το εννοούμε



«Θέλουμε να δημιουργήσουμε στην Κοινότητα Π. Φώκαιας μια ανεξάρτητη παράταξη, που χωρίς καμιά δέσμευση, θα συνεργάζεται αλλά και θα διεκδικεί, που θα είναι εκπρόσωπος των πολιτών της Π. Φώκαιας στο Δήμο και όχι εκπρόσωπος του Δημάρχου στην Π. Φώκαια.»

Ο Μανώλης Τσαλικίδης, υποψήφιος Πρόεδρος για την Παλαιά Φώκαια, μιλάει στη ΦτΘ και τον Μιχάλη Ροκκά, για την απόφασή του να διεκδικήσει την Προεδρία.

Δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει το κεντρικό δημοτικό συμβούλιο, γιατί οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην πολιτική αντιπαράθεση είναι συνθήκες που δεν τον εκπροσωπούν, ενώ τονίζει ότι δεν θα ζητήσει και δεν θα δεχθεί στήριξη από κανέναν από τους υποψήφιους δημάρχους.


Γιατί ο Μανώλης Τσαλικίδης αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος εκ νέου για Δήμαρχος Σαρωνικού και επέλεξε την Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας;

Πολλοί παράγοντες συνετέλεσαν στην απόφασή μου να μην μετέχω στις εκλογές για το δημοτικό συμβούλιο και να «επιστρέψω πολιτικά», στον τόπο μου, στην Π. Φώκαια, για να δημιουργήσουμε μαζί με φίλους και συνεργάτες μια ανεξάρτητη παράταξη που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και την διοίκηση της Κοινότητας Π. Φώκαιας, απέναντι στους κομματικούς συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων.

Δεν μετέχω στις εκλογές για το δημοτικό συμβούλιο, γιατί οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην πολιτική αντιπαράθεση και ήδη στην προεκλογική περίοδο είναι συνθήκες που δεν με εκπροσωπούν, δεν με αφορούν και δεν με εκφράζουν.

‘Έπειτα η εμπειρία μου όλα αυτά (αλλά και τα προηγούμενα χρόνια), από τη συγκεντρωτική και χωρίς κοινωνικό έλεγχο λειτουργία του Δήμου, από την ολοένα συρρικνωμένη συμμετοχή των πολιτών (που προφανώς έχει την εξήγηση της) με κάνει να απέχω από κάτι, του οποίου δεν επιθυμώ να είμαι μέρος.

Aνακοινώσατε πριν λίγο καιρό την υποψηφιότητά σας για την Προεδρία της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας. Τι σας οδήγησε στην απόφασή σας αυτή;

Καταρχάς δεν αναφέρθηκα τόσο στην υποψηφιότητά μου, αλλά κυρίως στην συλλογική απόφαση των πολιτών της Π. Φώκαιας, να γίνουν ξανά ενεργοί πολίτες και να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων για όσα τους αφορούν.

Σε αυτή απόφαση μας ώθησε ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση (Κλεισθένης), με την αναβάθμιση των Κοινοτήτων, με τη δυνατότητα το Κοινοτικό Συμβούλιο για πρώτη φορά να αποφασίζει για έργα που θα γίνουν στην περιοχή του και κυρίως με το διαχωρισμό της εκλογής  του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου από την εκλογή του Προέδρου και του Κοινοτικού Συμβουλίου, (με ξεχωριστά ψηφοδέλτια και ξεχωριστές κάλπες).

Για πρώτη φορά μας δίνεται έτσι η δυνατότητα να δημιουργήσουμε ανεξάρτητο συνδυασμό και να ψηφίσουμε τον Δήμαρχο αλλά και τον Πρόεδρο και το Κοινοτικό Συμβούλιο που επιθυμούμε.

Δεν μπορεί δηλαδή τώρα να επαναληφθεί αυτό που συνέβη στις προηγούμενες εκλογές στην Π. Φώκαια, να διοικεί δηλαδή την Κοινότητα η παράταξη που ήρθε δεύτερη στις προτιμήσεις των Φωκιανών.

Αυτό είναι το νέο πολιτικό περιβάλλον, αυτή την συγκυρία θέλουμε να αξιοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε στην Κοινότητα Π. Φώκαιας μια ανεξάρτητη παράταξη, που χωρίς καμιά δέσμευση, θα συνεργάζεται αλλά και θα διεκδικεί, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Π. Φώκαιας και όχι της παράταξης που θα ανήκει, που θα είναι τελικά εκπρόσωπος των πολιτών της Π. Φώκαιας στο Δήμο και όχι εκπρόσωπος του Δημάρχου στην Π. Φώκαια.

Ποιο είναι το όραμά σας για την Παλαιά Φώκαια και ποιο κενό θεωρείτε ότι έρχεται να καλύψει η υποψηφιότητά σας;

Όπως σας προανέφερα η απόφαση, η προσπάθειά και το όραμα δεν είναι προσωπικό αλλά συλλογικό και αφορά όλους τους συμπολίτες μας.  

Μέσα στο πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει μόνο η δική μου υποψηφιότητα. Υπάρχει πάνω απ΄ όλα η επιθυμία των πολιτών της Π. Φώκαιας να είναι ενεργοί, να ενημερώνονται και να συμμετέχουν στην λήψη των αποφάσεων για τα ζητήματα που τους αφορούν και επηρεάζουν τη ζωή τους.

Αυτός είναι ο πυρήνας της προσπάθειάς μας και αυτό δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα.

Η πρόταση μας είναι μια «πρόταση συμμετοχής και Δημοκρατίας» και εγώ είμαι ένα μέρος σε αυτή την προσπάθεια.

Σε ποιους θα στηριχθείτε στην προσπάθειά σας για τη διεκδίκηση της προεδρίας αλλά και μετά τις εκλογές, εφόσον είστε εσείς ο νικητής;

Στηριζόμαστε σε όλους τους πολίτες της Π. Φώκαιας. Στηριζόμαστε στην συμμετοχή και την στήριξη τους πριν τις εκλογές, αλλά στηριζόμαστε επίσης στην συμμετοχή και την στήριξη τους και μετά τις εκλογές, γιατί αυτό που δημιουργούμε δεν τελειώνει στις εκλογές, στην ουσία μετά αρχίζει.

Και φυσικά είναι προφανές ότι θα συνεργαστούμε έντιμα, ισότιμα και αποτελεσματικά με τον Δήμαρχο και την δημοτική αρχή που θα επιλέξουν οι πολίτες του Δήμο Σαρωνικού.

Ποια η γνώμη σας για τους υποψήφιους για το Δημαρχιακό αξίωμα;

Έχω άποψη για τους τρεις υποψηφίους Δημάρχους, αλλά δεν επιθυμώ να την εκφράσω γιατί δεν θέλω με κανένα τρόπο να εμπλακώ στην προεκλογική τους αντιπαράθεση και να επηρεάσω έστω και έμμεσα την επιλογή των συμπολιτών μου.  Άλλωστε οι συμπολίτες μου έχουν την γνώση και την εμπειρία για να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Θέλω όμως με την ευκαιρία της ερώτησής σας να πω κάτι για εμάς σημαντικό. Είμαστε η ανεξάρτητη παράταξη για την Π. Φώκαια και το εννοούμε.

Δεν έχουμε καμιά δέσμευση από κανένα και αυτό είναι μια βασική και καθοριστική μας αρχή.

Για να διαφυλάξουμε αυτή μας την θέση, δεν επιζητούμε και δεν θα αποδεχθούμε την στήριξη από κανένα συνδυασμό.

Δεν θα αποδεχθούμε τη στήριξη που θα μπορούσε να μπερδέψει τους συμπολίτες μας και να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες και ανάγκες άλλων παρατάξεων.

Παρακαλούμε λοιπόν όλους τους υποψηφίους Δημάρχους, να σεβαστούν αυτή μας την απόφαση.

Για να κλείσουμε την κουβέντα μας, ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες της Παλαιάς Φώκαιας;

Το μήνυμα μας είναι η πρόσκληση σε όλους τους συμπολίτες μας για συμμετοχή και συνεργασία.

Το μήνυμα μας είναι ότι εμείς δεν είμαστε εναντίον κανενός, είμαστε απλά υπέρ της Π. Φώκαιας.

Πριν λίγες βδομάδες στη συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019, ο σημερινός Πρόεδρος της Κοινότητας Π. Φώκαιας δέχθηκε αδιαμαρτύρητα να ψηφίσει τεχνικό πρόγραμμα με μηδενικά έργα για την Π. Φώκαια. Και όταν ρωτήθηκε πως είναι δυνατόν ο εκπρόσωπος της Π. Φώκαιας να συμφωνεί με αυτόν τον προϋπολογισμό, δημόσια απάντησε: «Γιατί μπορώ να κάνω και αλλιώς…;;;».

Αυτή η απάντηση και αυτή η στάση δεν αξίζει στην Π. Φώκαια και αυτό είναι που θέλουμε να αλλάξουμε.

 

Σχόλια