Γιώργος Σωφρόνης: Είμαστε από αυτούς που δίνουν ρεαλιστικές υποσχέσεις και τις τιμούν

“Σήμερα, είμαστε υπερήφανοι γιατί στη διάρκεια της θητείας μας, παρά την υποχρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης και τις πρόσθετες δυσκολίες που δημιούργησε η κρίση, καταφέραμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να υλοποιήσουμε το σύνολο σχεδόν του προγράμματός μας.”

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γιώργος Σωφρόνης, μιλάει στον Μιχάλη Ροκκά και στη ΦτΘ, για τη μέχρι τώρα θητεία του, τις Δημοτικές εκλογές του 2019 και τα σχέδιά του για το Δήμο.

Χαρακτηρίζει εχθρικό το κεντρικό κράτος απέναντι στους Δήμους, τονίζοντας οτι αυτή είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, ενώ προσθέτει οτι στόχος του είναι να αναδειχθεί ο Δήμος Σαρωνικού σε πρότυπη πόλη. Τέλος, δεν διστάζει να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν τον ίδιο και όχι έναν από τους δύο άλλους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου.


Κύριε Δήμαρχε, αναλάβατε πριν από 3,5 χρόνια περίπου τη διοίκηση του Δήμου Σαρωνικού. Ποια είναι η εμπειρία σας, από τη μέχρι τώρα θητεία σας;
Εδώ και τριάμισι χρόνια, μαζί με τους συνεργάτες μου, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας. Στο διάστημα αυτό χρειάστηκε να δουλέψουμε συντονισμένα, να αντιμετωπίσουμε μικρά και μεγάλα προβλήματα και να ξεπεράσουμε πολλά εμπόδια. Ήταν μια περίοδος γεμάτη και δημιουργική, με τις δυσκολίες της, αλλά και με θετικά αποτελέσματα που μας πείθουν ότι όλη αυτή η προσπάθεια αξίζει τον κόπο.
Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι ότι κληθήκαμε – και ακόμη καλούμαστε – να λειτουργήσουμε έχοντας απέναντί μας ένα εχθρικό προς την Αυτοδιοίκηση κεντρικό κράτος, το οποίο ψαλιδίζει συνεχώς τους πόρους της Αυτοδιοίκησης, αναγκάζοντας τους Δήμους να καλύπτουν δεκάδες νέες αρμοδιότητες με ελάχιστα χρήματα. Ενδεικτικό είναι ότι η κρατική επιχορήγηση καλύπτει σήμερα μόλις το 10% των πόρων που χρειάζεται για να λειτουργήσει ο Δήμος Σαρωνικού. Καλύπτει, δηλαδή, μόλις το 1 στα 10 ευρώ, από τα λειτουργικά μας έξοδα.  Και βεβαίως, πέραν της έλλειψης πόρων, χρειάζεται να παλεύουμε καθημερινά, με ένα ξεπερασμένο, συγκεντρωτικό μοντέλο λειτουργίας του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Ένα σύστημα που δημιουργεί εμπόδια και προσκόμματα παντού
Παρ’ όλα αυτά, η εμπειρία μας δείχνει ότι όταν υπάρχει επιμονή, γνώση και ιδέες, υπάρχουν πάντα και τρόποι για να είναι ένας Δήμος χρήσιμος στους πολίτες. Με πολλή δουλειά, με την ευσυνειδησία και το φιλότιμο των εργαζομένων του Δήμου, αλλά και με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, καταφέραμε να κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά για τον τόπο μας και να δημιουργήσουμε καλύτερες προϋποθέσεις για το μέλλον που ονειρευόμαστε.

Θα διεκδικήσετε μια δεύτερη θητεία στις εκλογές του 2019; Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή;
Όπως έχω ήδη ανακοινώσει, θα είμαι ξανά υποψήφιος, ως επικεφαλής του συνδυασμού Σαρωνικός Αύριο. Μαζί με μια ομάδα ικανών και αποφασισμένων ανθρώπων, που συνδυάζουν εμπειρία, νέες ιδέες και διάθεσή για προσφορά, θα διεκδικήσουμε για μια ακόμη φορά την ψήφο των συμπολιτών μας και την εντολή να συνεχίσουμε το έργο μας. Όλο αυτό το διάστημα αποδείξαμε την αποτελεσματικότητά μας και πετύχαμε πολλά. Χρειαζόμαστε  και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Θέλουμε η δουλειά που έγινε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όσα σχεδιάζουμε για τη νέα περίοδο, να γίνουν η βάση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας με τους δημότες. Ήδη έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο νέων έργων, παρεμβάσεων, αλλά και διεκδικήσεων από την Πολιτεία, μέσα από το οποίο θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις υποδομές και τις υπηρεσίες του Δήμου μας, να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.
Πριν από λίγο καιρό, παρουσιάσατε στους δημότες του Σαρωνικού, τον απολογισμό πεπραγμένων σας. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα;
Ήταν πολλοί οι τομείς στους οποίους καταφέραμε να παρουσιάσουμε σημαντικό έργο. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα αυτής της θητείας, με δεδομένες τις συνθήκες, ήταν αποτελεσματική οικονομική διαχείριση. Μια διαχείριση που μας επέτρεψε να μειώσουμε κατακόρυφα τις οφειλές του Δήμου και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε σημαντικά πλεονάσματα. Μέσα από αυτή την πολιτική, καταφέραμε να υλοποιήσουμε έργα και μελέτες αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, από ίδιους πόρους, ενώ προχωρήσαμε και σε μειώσεις των δημοτικών και ανταποδοτικών τελών.
Δεύτερος σημαντικός στόχος που πετύχαμε, ήταν η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, με την ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου, Κοινωνικού Φαρμακείου και Κέντρου Κοινότητας, τη δημιουργία δύο νέων ΚΑΠΗ, καθώς και την υλοποίηση του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, από το οποίο ωφελούνται περισσότερες από 400 οικογένειες στο Δήμο Σαρωνικού.
Εξίσου σημαντικό επίτευγμα για εμάς, ήταν ότι δώσαμε λύση στο πρόβλημα της Αποχέτευσης που ταλαιπωρεί τους πολίτες του Δήμου τα τελευταία 40 χρόνια. Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με την ΕΥΔΑΠ και τους όμορους Δήμους, καταλήξαμε σε λύση, η οποία έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και θα αναβαθμίσει ριζικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Με το χέρι στην καρδιά, αν είχατε μπροστά σας το πρόγραμμα της Παράταξής σας των προηγούμενων εκλογών, σε ποιο βαθμό θα λέγατε ότι υλοποιήθηκε;
Κατ’ αρχήν να πω ότι είμαστε από αυτούς που δίνουν ρεαλιστικές υποσχέσεις και τις τιμούν. Από το ξεκίνημα της προσπάθειάς μας, ορίσαμε συγκεκριμένες αρχές, θέσαμε συγκεκριμένους στόχους και αναλάβαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους συνδημότες μας. 
Σήμερα, είμαστε υπερήφανοι γιατί στη διάρκεια της θητείας μας, παρά την υποχρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης και τις πρόσθετες δυσκολίες που δημιούργησε η κρίση, καταφέραμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να υλοποιήσουμε το σύνολο σχεδόν του προγράμματός μας.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγάλα ζητήματα που ακόμα είναι άλυτα για το Δήμο μας και πώς σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε;
Ανάγκες και ζητήματα προς επίλυση πάντα υπάρχουν, όταν μιλάμε για έναν περιαστικό Δήμο όπως ο Δήμος Σαρωνικού, με μεγάλη έκταση, με πληθυσμό που πολλαπλασιάζεται τους θερινούς μήνες, με ποικίλο γεωμορφολογικό τοπίο και μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των οικισμών. Στη διάρκεια της θητείας μας, εντάξαμε σε χρηματοδοτήσεις έργα συνολικού ύψους άνω των 44 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχουμε προγραμματίσει επιπλέον έργα, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω των προγραμμάτων ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΙΙ, κ.α. Παράλληλα, διεκδικούμε  νέα έργα όπως η κατασκευή νεών σχολικών συγκροτημάτων στη Σαρωνίδα και στην Παλαιά Φώκαια, η επέκταση του δικτύου ομβρίων σε όλες τις περιοχές του Δήμου, η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων, η δημιουργία πάρκων αναψυχής, η συντήρηση και επέκταση του δικτύου αγροτικών οδών κ.ά. Το σχέδιό μας, περιλαμβάνει, επίσης, την ανάπλαση της παραλίας των Αλυκών και της Παλαιάς Φώκαιας, την ίδρυση νέου κοιμητηρίου στην Γερακίνα, την ανάπτυξη ελεύθερων δικτύων wi-fi σε δημόσιους χώρους, την επέκταση της μηχανοργάνωσης του Δήμου και άλλα. Παράλληλα, έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο τεκμηριωμένων προτάσεων και διεκδικήσεων προς την Πολιτεία, για παρεμβάσεις – τοπικές και ευρύτερες – που αφορούν την ενίσχυση της ασφάλειας και της αστυνόμευσης, τη βελτίωση της συγκοινωνιακής σύνδεσης, την ενίσχυση των υποδομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, την υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης κ.ά. 
Ποιο είναι το όραμά σας για το Δήμο Σαρωνικού; Τι πρέπει να περιμένουν οι δημότες στο επόμενο διάστημα;
Το όραμά μας είναι να αναδείξουμε το Δήμο Σαρωνικού σε πρότυπη πόλη. Σε  έναν Δήμο με σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες, που θα διασφαλίζει υψηλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους του και θα δίνει αξία στις περιουσίες των πολιτών. Στη διάρκεια αυτής της θητείας, πετύχαμε πολλά και θέσαμε ισχυρές βάσεις για την υλοποίηση αυτού του οράματος. Σήμερα, με βάση όσα  έγιναν, αλλά και όσα σχεδιάζουμε – μια νέα γενιά έργων, δράσεων και διεκδικήσεων – ζητάμε ξανά την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Και την εντολή να συνεχίσουμε το έργο μας, με στόχο ένα Δήμο αντάξιο των προσδοκιών μας. 

Ποια είναι η γνώμη σας για τους δύο άλλους διεκδικητές του Δήμου που έχουν μέχρι σήμερα ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους; Γιατί οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν το Γιώργο Σωφρόνη και όχι έναν από τους άλλους δύο;
Διαχρονικά και σε όλη την πολιτική μου διαδρομή, έχω μάθει να σέβομαι τους αντιπάλους μου, ιδιαίτερα εκείνους με τους οποίους έχω συνεργαστεί στο παρελθόν. Οι πολίτες θα κρίνουν ποιος είναι ο ικανότερος να διαχειριστεί τα τοπικά ζητήματα.
Το δίλημμα, λοιπόν, είναι αν θα επιλέξουν πρόσωπα και καταστάσεις που απέτυχαν τα προηγούμενα 24 χρόνια  να δώσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του Δήμου μας. Πρόσωπα που δεν διαθέτουν αυτοδιοικητική διαδρομή και δεν έχουν καμία εμπειρία Δημόσιας Διοίκησης, ή πρόσωπα που διαθέτουν την γνώση, την εμπειρία, το σχέδιο και αποδεδειγμένα μπορούν να δώσουν λύσεις με αποτελέσματα.
Ο κ. Φιλίππου, για παράδειγμα, απέτυχε ως αντι-περιφερειάρχης Ανατολικού Τομέα, επί Διοίκησης Δούρου, να προωθήσει τη χρηματοδότηση έργων, που θα δώσουν λύση στα προβλήματα του τόπου μας. Δεν δημιούργησε ούτε μια θέση εργασίας. Δηλώνει ότι είναι στο πλευρό των ανέργων, αλλά δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, όταν την ίδια στιγμή η σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Σαρωνικού έχει δημιουργήσει σε 4 μόλις χρόνια δεκάδες θέσεις εργασίας και νέες κοινωνικές δομές για την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ο άνεργος και ο φτωχός δεν χρειάζονται λόγια, αλλά πράξεις στήριξης. Κι αυτές τις λύσεις έχει προσφέρει η δική μας η Διοίκηση.
Οφείλει να δώσει εξηγήσεις ο κ. Φιλίππου, πριν ζητήσει την ψήφο των πολιτών, γιατί εναντιώθηκε ως αντι-περιφερειάρχης Ανατολικού Τομέα Αττικής, σε κάθε πρόταση της σημερινής Διοίκησης του Δήμου Σαρωνικού για επίλυση του αποχετευτικού, προκρίνοντας επιλογές που είτε δεν μπορούν να εφαρμοστούν, είτε δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν.
Εδώ και μήνες, μιλά δημόσια για την επιθυμία του να θέσει υποψηφιότητα στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως υποψήφιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στην Ανατολική Αττική. Αλλά διαπιστώνοντας τις δυσκολίες εκλογής του, τόσο λόγω της εκλογικής καθίζησης του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της εμφάνισης υποψηφίων με ισχυρότερα χαρακτηριστικά, κάνει πίσω. Κι αναζητεί διέξοδο στο Δήμο, μετά το αδιέξοδο στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος βουλευτής. Όμως ο Δήμος Σαρωνικού δεν μπορεί να είναι η «τελευταία λύση» για πολιτικούς που βρίσκονται σε εκλογικό αδιέξοδο.

Να κλείσουμε αυτή την κουβέντα, κύριε Δήμαρχε, με ένα μήνυμά σας προς τους πολίτες, για τα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά.
Θέλω να ευχηθώ σε όλους Καλά Χριστούγεννα, με υγεία και χαρά σε κάθε σπίτι. Οι μέρες αυτές είναι μια ευκαιρία να περάσουμε όμορφες στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και να προσφέρουμε ένα χέρι βοήθειας, ένα βλέμμα ζεστασιάς σε όσους έχουν ανάγκη. Ας κάνουμε, λοιπόν, πράξη το μήνυμα αγάπης της Θείας Γέννησης κι ας υποδεχτούμε το 2019, με χαμόγελο, με αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις μας. 


Σχόλια