Το πολιτικό σύστημα επιστρέφει στην κανονικότητα Αυτοδυναμία ΝΔ - Κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ


Η Ελλάδα ψήφισε και επέλεξε την επιστροφή στην κανονικότητα: Αυτοδύναμη κυβέρνηση και διαμόρφωση νέου ισχυρού δίπολου, με συνολικό ποσοστό πάνω από 70%.

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια ήταν ετερόκλητες, ευκαιριακές και προϊόντα συναλλαγής και παζαρέματος, ή μέσα εκπλήρωσης προσωπικών φιλοδοξιών και πολιτικής επιβίωσης πολιτικών προσώπων και κομμάτων.


Οι πολιτικές των μνημονίων, οδήγησαν στην έλλειψη ισχυρού διπόλου, που έδωσε την ευκαιρία σε κόμματα διαμαρτυρίας, χωρίς σαφή ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική αναφορά, να αποκτήσουν ρόλο κοινοβουλευτικό και να ρυθμίζουν τις τύχες του Τόπου.

Η «ΝΕΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ», που επαγγέλθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, ήταν μια άσχημη περίοδος για το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας. Οι πολίτες παρέπαιαν δεχόμενοι αόριστα μηνύματα, από ανεύθυνους, ακαθόριστους πολιτικά και ετερόκλητους κοινωνικά σχηματισμούς και επέλεγαν, όχι με βάση τις προγραμματικές εξαγγελίες ή το ιδεολογικό υπόβαθρο, αλλά την εικόνα, το σύνθημα, το θυμικό και την εκδίκηση στο σύστημα.

Η Λαϊκή Εντολή, πάντα, παρερμηνεύθηκε. Η συνεργασία ΝΔ -ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ερμηνεύθηκε ως εντολή του λαού, ενώ δεν ήταν τίποτε άλλο από μαθηματική άθροιση εδρών, χωρίς άλλες αναφορές και παραμέτρους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε μια μεγάλη νίκη με αυτοδυναμία. Η Νέα Δημοκρατία έλαβε το 39,85% και 158 έδρες. 
Είναι προφανές ότι το τρίπτυχο λιγότεροι φόροι-νέες δουλειές–ασφάλεια, έπεισε. Είναι εξίσου προφανές ότι η ΝΔ κατάφερε να εκφράσει εκλογικά τη δυσαρέσκεια από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».

Πλέον ο κ. Μητσοτάκης καλείται να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες που καλλιέργησε για επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης, γενίκευση της ευημερίας και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Η εντολή που πήρε είναι πολύ ισχυρή.

Ωστόσο, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη. Δεν το είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις. Δεν το κατέγραψε το exit poll. Δεν το περίμεναν καν στο Μαξίμου.

Με 31,53% ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολύ ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και κυριαρχεί στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο ΣΥΡΙZA σταθεροποιείται ως ο δεύτερος πόλος του νέου δικομματισμού. Την επόμενη τετραετία ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να δείξει στους πολίτες ότι έχει κατανοήσει τη δυσαρέσκεια τους κι έχει κάνει τις αναγκαίες αλλαγές.

Το άθροισμα Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε το 70%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό του δικομματισμού από το 2010.

Απέχει βέβαια πολύ από τα ποσοστά που έπαιρναν μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το 1981 έως το 2010. Ωστόσο, η ενδυνάμωση του δικομματισμού σε συνδυασμό με την εξαφάνιση των «κομμάτων της κρίσης», αποτελούν δείγματα σταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος.

Η κρίση εκπροσώπησης που προκάλεσε το Μνημόνιο, φαίνεται να βαίνει προς το τέλος της.

Μιχάλης Ροκκάς

Σχόλια