Ντίνος Χασάπης και Ενεργοί Πολίτες παίρνουν πρωτοβουλία για πιλοτικό πρόγραμμα κομποστοποίησης.


“Υποβάλλω μία πρόταση η οποία αφορά και τους πολίτες. Εμείς μία ομάδα ανθρώπων είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε πιλοτικά κομποστοποίηση για να παράξουμε εδαφοβελτιωτικά, Έχουμε το χώρο,  έχουμε τα υλικά, έχουμε τα άλλα μηχανήματα μας λείπει ένας κλαδοτεμαχιστής αν θέλετε να μας το δώσετε και υποσχόμαστε μέσα σε έξι μήνες θα έχουμε μία πρότυπη μονάδα. Θα λειτουργήσει με τα δικά μας έξοδα και ανταποδοτικά για το αποτέλεσμα θα δίνεται με ένα αντίτιμο . Σας κάνω αυτή την πρόταση εδώ στο συμβούλιο να πάρουμε εμείς τον κλαδοτεμαχιστή και θα δείτε και τη σωστή λειτουργία του”.

Σε αυτή τη πρόταση κατέληξε ο Ντίνος Χασάπης απευθυνόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού στη συνεδρίαση της 4/12/19, αφού προηγουμένως  κατέθεσε τις απόψεις του για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η ανακύκλωση στον Δήμο μας.

Πιο συγκεκριμένα όπως περιέγραψε,ο Δήμος Σαρωνικού είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς απορριμμάτων ανά άτομο με περίπου 720 kg/έτος, ένα πρόβλημα το οποίο δεν το έχει εξετάσει ο δήμος.

Πριν γίνει οποιοδήποτε σχέδιο πρέπει να δει κάποιος την ποιοτική  και την ποσοτική πλευρά  των απορριμμάτων που παράγονται  (είναι 17 οι παράμετροι που καταμετρώνται)

Ο κανονισμός καθαριότητας έχει μία σειρά μέτρων που ελάχιστα αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται στο δήμο και είναι ένα ζήτημα το γιατί δεν εφαρμόζεται.

Στον Δήμο μας δεν γίνεται ανακύκλωση συσκευασιών και σχεδόν όλα τα ανακυκλώσιμα καταλήγουν πάλι στον ΧΥΤΑ αφού στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλωσίμων που οδηγούνται οι μπλε κάδοι οι μεγαλύτερες ποσότητες αποτελούνται εξ ολοκλήρου σχεδόν από σύμμεικτα απορρίμματα. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών ότι από την 1η του έτους θα επιβληθούν πρόστιμα στους δήμους που δεν κάνουν ανακύκλωση κάνει το πρόβλημα ακόμα πιο σοβαρό.

Τα δύο φορτηγά Ανακύκλωσης που έχει ο Δήμος Σαρωνικού επαρκούν για να γίνεται ικανοποιητική ανακύκλωση

Σε ότι αφορά τα ογκώδη, αυτά σε άλλους δήμους επαναχρησιμοποιούνται δηλαδή υπάρχουν συνεργεία  ακόμη και ιδιωτών και τα δίνουνε με ένα μικρό τίμημα σε ευπαθείς ομάδες .

Ο κλαδοτεμαχιστής που έχετε είναι ακριβότερος απ αυτούς που εμείς χρησιμοποιούμε στη παραγωγή εδαφοβελτιωτικών, χρειάζεται όμως ειδικό χειριστή που να είναι έμπειρος. Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι άχρηστος διότι το κόστος του με εντυπωσιάζει εμείς κάνουμε δουλειά με 40 με 50 χιλιάδες ευρώ στο ΚΔΑΥ Κορωπίου.

πηγή: paraktios.gr




Σχόλια