Απολυμαντικά χεριών: Η σωστή χρήση τους έναντι του κορονοϊού – Τι πρέπει να ξέρουμε

Τα απολυμαντικά χεριών σκοτώνουν αποτελεσματικά πολλά βακτήρια και ιούς, όπως ο κορονοϊός Covid-19. Αρκεί να είναι ποιοτικά και να φυλάσσονται και να χρησιμοποιούνται σωστά. Ο κορονοϊός Covid-19 προκαλεί φόβο και η ζήτηση για τα απολυμαντικά χεριών είναι πολύ υψηλή. 
Τι περιέχουν όμως και πόσο αποδοτικό είναι να φτιάξουμε απολυμαντικό στο σπίτι από αλκοολούχα ποτά, όπως διαδίδεται στο Ίντερνετ;

Ο Dr Jeffrey Gardner, αναπληρωτής καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ και άλλοι ειδικοί απαντούν σε αυτά και άλλα ερωτήματα.

Γιατί είναι το αλκοόλ το κύριο συστατικό στα απολυμαντικά χεριών;

Το οινόπνευμα εξουδετερώνει αποτελεσματικά πολλά είδη παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων ιών και βακτηρίων. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα φαινόμενο που λέγεται αποδιάταξη πρωτεϊνών. Η αποδιάταξη έχει ως συνέπεια να αδρανοποιούνται οι πρωτεΐνες των παθογόνων και αυτά να καταστρέφονται.
Η θερμότητα επίσης μπορεί να προκαλέσει αποδιάταξη μερικών πρωτεϊνών. Πραδείγματος χάριν, όταν βράζουμε ένα αυγό, το στερεοποιημένο ασπράδι είναι πρωτεΐνες που έχουν υποστεί αποδιάταξη!
Σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), τα απολυμαντικά χεριών με «αλκοόλ» περιέχουν ένα από δύο συστατικά. Τα συστατικά αυτά είναι η αιθυλική αλκοόλη (ethyl alcohol) και η ισοπροπυλική αλκοόλη (isopropyl alcohol).



Σχόλια