Το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων - Προβληματισμός στην κυβέρνηση για το ασφαλέστερο σχέδιο - Τέλος τα sms

Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων. 

Η παράταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του που συσκέπτονταν συνεχώς το Σαββατοκύριακο, ούτως ώστε να εξεταστούν λεπτομερώς όλα τα δεδομένα που αφορούν τη σταδιακή άρση των μέτρων κι ιδιαίτερα το τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία, αφού το εν λόγω ζήτημα εξακολουθεί να δημιουργεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό. 
Προς τούτο, άλλωστε, ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα νέες επαφές και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι  στις 11 Μαΐου να ξεκινήσει το άνοιγμα των σχολικών μονάδων από την Γ' Λυκείου
Σε γενικές γραμμές το άνοιγμα αναμένεται να είναι τμηματικό διότι δεν είναι εύκολο το «άπλωμα» στις αίθουσες τόσων μαθητών, δηλαδή η τοποθέτησή τους με βάση τα μέτρα προστασίας (ένας μαθητής σε κάθε θρανίο κλπ), ειδικά στην Αθήνα όπου δεν επαρκούν οι αίθουσες.

Μετά την 11η Μαΐου θα ακολουθήσουν Γυμνάσια και Δημοτικά ανά Δευτέρα, ενώ θα υπάρξει τουλάχιστον μια εβδομάδα παράταση του σχολικού έτους με τις πανελλαδικές εξετάσεις να προσδιορίζονται γύρω στις 20 Ιουνίου.

Τα Δημοτικά πιθανόν να ανοίξουν κάνοντας λιγότερες ώρες καθημερινά προς το τέλος Μαΐου αν και υπάρχουν έντονες διαφωνίες ως προς αυτό, ειδικά μεταξύ των γιατρών.

Για να οριστικοποιηθεί το οτιδήποτε θα πρέπει να υπάρξει προηγουμένως οριστικοποίηση για το πότε θα επιστρέψουν οι γονείς στη δουλειά.

Εύλογη πάντως είναι η εφαρμογή μέτρων όπως ένας μαθητής σε κάθε θρανίο, χρήση αντισηπτικών κλπ, μέτρα που αναμένεται να ληφθούν και κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Τέλος, εξετάζεται πρόβλεψη για την επιστροφή ευπαθών ομάδων εκπαιδευτικών.


Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες, συζητείται πιο γρήγορη άρση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνεται στις 11 Μαΐου να επανέλθουν όχι μόνο οι μαθητές της Γ Λυκείου, αλλά όλες οι τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου και 15 ημέρες μετά και τα δημοτικά σχολεία. Επίσης έχει προταθεί από τους επιστήμονες η Γ Λυκείου να επαναλειτουργήσει από τις 4 Μαΐου.

Οι επιστήμονες με πρώτο τον Σωτήρη Τσιόδρα επιμένουν σε μια λελογισμένη αλλά γρήγορη απελευθέρωση γιατί θέλουν να δημιουργηθεί γρήγορα ένα μέρος αυτού που λέμε «ανοσία της αγέλης» φοβούμενοι τις επιπτώσεις ενός δεύτερου κύματος από το Φθινόπωρο.

Οι πληροφορίες λένε επίσης ότι κλείδωσε η οριστική κατάργηση του sms από την Δευτέρα 4 Μαΐου.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον Σκάι, είπε ότι ο πρωθυπουργός στο αυριανό διάγγελμά του θα δώσει το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Η άρση των μέτρων θα ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι από τις 4-5 Μαΐου λήγει η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Δηλαδή θα μετακινούμαστε χωρίς να στέλνουμε SMS στο 13033 και χωρίς να χρειαζόμαστε βεβαιώσεις.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει οριστική απόφαση σχετικά με την άρση των περιορισμών της μετακίνηση από τον νομό κατοικίας.


Τα σχολεία
Σε ό,τι αφορά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, δηλαδή ότι θα είναι σε ισχύ οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί το Πάσχα: Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.
Για τα σχολεία τόνισε ότι σκοπός είναι να ανοίξουν οι σχολικές βαθμίδες σταδιακά μέσα στον Μάιο και θα αξιολογείται η πορεία του ανοίγματος της κάθε βαθμίδας. Το άνοιγμα θα ξεκινήσει από την τρίτη Λυκείου

Τα καταστήματα
Ο κ. Πέτσας είπε ακόμα ότι τα καταστήματα λιανεμπορίου θα ανοίξουν από τις 4 με 5 Μαΐου χωρίς τον περιορισμό για τα τετραγωνικά μέτρα που υπάρχει που υπάρχει στα σούπερ μάρκετ. Τα πολυκαταστήματα θα ανοίξουν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν στη δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων, ενώ υπάρχει πρόγραμμα από την γ.γ αθλητισμού για όλες τις αθλητικές δραστηριότητες.

Σχόλια