Επιστολή ΑΙΟΛΟΥ προς Φιλίππου: Ενημερώστε μας για το σχέδιο εκκένωσης του Οικισμού σε περίπτωση πυρκαγιάς

Τον κώδωνα κινδύνου κρούει και πάλι ο ΑΙΟΛΟΣ Θυμαρίου σε συνέντευξη που παραχώρησαν στον Paraktios, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αριστοφάνης Βρυώνης και ο Μιχάλης Ροκκάς, μέλος του ΔΣ, που μεταξύ άλλων, τόνισαν τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι σε περίπτωση πυρκαγιάς καθώς τα ρέματα ουδέποτε καθαρίστηκαν και δεν υπάρχει σχέδιο διαφυγής.

Αριστοφάνης Βρυώνης: Από το 2003 που παρέλαβα τα βιβλία των Γ.Σ. και Δ.Σ. του ΑΙΟΛΟΥ, είδα ότι μόνιμα θέμα από το 1990 είναι τα απορρίμματα, το σχέδιο πόλης και η πυρασφάλεια. Δυστυχώς, ακόμα είναι τα ίδια.

Πιστεύω ότι δεν είναι δουλεία των πολιτών να υποδείξουν στους αιρετούς τρόπους αποτελεσματικής αποκομιδής των απορριμμάτων. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε πολλές φορές καταθέσει τις προτάσεις μας και θα θέσω τώρα άλλη μία, που θα δώσει σε μεγάλο βαθμό λύση στο πρόβλημα.

Ο δήμος μας έχει δύο όψεις στην καθαριότητα. Έχουμε καθαριότητα δύο ταχυτήτων στην αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων καθώς και τα δύο υπάρχοντα containers χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση Καλυβίων , Λαγονησίου, Κουβαρά και Σαρωνίδας στερώντας την έγκαιρη αποκομιδή από τις υπόλοιπες περιοχές.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, πρέπει να μας εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό. Αν το ένα από τα containers διατεθεί στην Ανάβυσσο και στην Π. Φώκαια, το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό θα λυθεί.

Έχουμε εισηγηθεί κατ’ επανάληψη στις συναντήσεις μας με τους αρμόδιους, αλλά και με έγγραφό μας προς τον Δήμαρχο, τις προτάσεις μας για τη λύση του προβλήματος.

Για την πυρασφάλεια, είναι σημαντικό να λειτουργήσει το Πυροφυλάκιο ΑΙΟΛΟΣ. Παρά το ότι έχουμε ενημερωθεί ότι έχει εγκριθεί κονδύλι, δεν υπάρχει ακόμα Πυροφύλακας. Καλό είναι να τρέξουν οι διαδικασίες, καθώς η λειτουργία του Πυροφυλακίου μπορεί να αποβεί σωτήρια σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Μιχάλης Ροκκάς: Η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι θέμα του Δήμου. Θα πρέπει ο Δήμος να εφαρμόσει τον κανονισμό καθαριότητας και από την πλευρά του και να σταματήσει να ρίχνει τις ευθύνες στους δημότες, γιατί το ότι τα σκουπίδια γεμίζουν τους κάδους και ξεχειλίζουν, προκύπτει από μία ανάγκη. Κάπου πρέπει να πετάξει ο πολίτης τα σκουπίδια του.

Το πρόβλημα είναι στην αποκομιδή. Ας εκπονηθεί επιτέλους το νέο σχέδιο, που έχει εξαγγελθεί ήδη από την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής από τον νυν Δήμαρχο ως έτοιμο, αλλά ακόμα δεν το έχουμε δει.

Να θυμίσω ότι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δεν είναι νέος στο αντικείμενο, καθώς κατείχε τη θέση και με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Δεν έχει, λοιπόν, περίοδο χάριτος.

Για το θέμα της Πυρασφάλειας, που τίθεται από τον ΑΙΟΛΟ μονίμως, δύο είναι τα μείζονα:

Ο καθαρισμός των ρεμάτων, που έχουν γίνει «δάση» και δεν έχουν καθαριστεί ποτέ. Ο νυν Δήμαρχος, προεκλογικά, όντας Αντιπεριφερειάρχης, είχε δημοσιεύσειφωτογραφίες με μηχανήματα μέσα σε ρέμα, εξαγγέλοντας τον καθαρισμό των ρεμάτων του Δήμου. Στο Θυμάρι αυτά τα μηχανήματα δεν τα είδαμε ποτέ.

Το δεύτερο και σημαντικότερο, είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σχέδιο εκκένωσης και καθορισμός οδών διαφυγής για το Θυμάρι. Δεν έχει εκπονηθεί ποτέ, ή αν έχει γίνει, περιορίζεται στον ορισμό των σημείων συγκέντρωσης. Για το πώς θα φτάσουμε εκεί, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη.



Επιστολή στον Δήμαρχο Σαρωνικού

Για το θέμα της Πυροπροστασίας, ο ΑΙΟΛΟΣ απέστειλε στον Δήμαρχο Σαρωνικού την παρακάτω επιστολή στις 24-07-2020:

«Κύριε Δήμαρχε,

Με δεδομένο ότι η θερινή περίοδος βρίσκεται στο μέσο της και λαμβανομένου υπόψη ότι και η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη αρχίσει, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα για τα παρακάτω:

1. Ποια μέτρα αντιπυρικής προστασίας έχουν ληφθεί, ή πρόκειται να ληφθούν από τον Δήμο για την περιοχή μας (Θυμάρι, Παλαιάς Φώκαιας) και σε ποια από αυτά ο Δήμος χρειάζεται τη συνεργασία του Ομίλου μας.

2. Ποιο είναι το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης σε περίπτωση πυρκαγιάς και ποιο το Σχέδιο Εκκένωσης του Οικισμού μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε, ώστε να ενημερωθούν και οι κάτοικοι έγκαιρα για τις οδούς διαφυγής και όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε μια τέτοια περίπτωση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Οικισμός μας κατοικείται το πλείστον από ηλικιωμένους. Επίσης, ότι δεδομένων της στενότητας των οδών και της διακοπής των οδών από ρέματα, η διαφυγή θα είναι πολύ δύσκολη σε περίπτωση πανικού,

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για το μνημόνιο ενεργειών που έχει εκπονήσει η Πολιτική Προστασία του Δήμου, ώστε να είμαστε όλοι επαρκώς προετοιμασμένοι, στην απευκταία περίπτωση έκτακτου συμβάντος.

3. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος, σχετικά με τον (αρμοδιότητας Περιφέρειας) καθαρισμό των ρεμάτων που διατρέχουν τον Οικισμό μας, δεδομένης της επικινδυνότητάς τους, λόγω της πυκνής βλάστησης.

4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επαναλειτουργία του Πυροφυλακίου «ΑΙΟΛΟΣ» στην κορυφή Καστέλλα.

Το πυροφυλάκιο περιλαμβάνεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Π.Υ. Λαυρίου και έχει αποδειχθεί η αξία του διαχρονικά.

Εποπτεύει τις περιοχές Παλαιάς Φώκαιας, Αναβύσσου Σαρωνίδας, Καλλυβίων, του Δήμου Σαρωνικού, καθώς και τις περιοχές Φέριζα, Γαλήνη, Δροσιά, Καμάριζα, Συντερίνα, Μετόχι, Χάρακα του Δήμου Λαυρεωτικής.

Έχουμε την ενημέρωση ότι έχει εγκριθεί κονδύλι για το συγκεκριμένο Πυροφυλάκιο από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο και αναμένουμε τη λειτουργία του.

Σε αναμονή της αιτούμενης ενημέρωσης
και στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία»

Να σημειώσουμε εδώ, ότι τα γραφεία του ΑΙΟΛΟΥ χρησιμοποιούνται από το Πυροσβεστικό Σώμα, τις ημέρες μεγάλης επικινδυνότητας, ως σταθμός πυροσβεστών.


Σχόλια