Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση 500.000 ευρώ στους πυρόπληκτους Δήμους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής - Βορίδης: Θα ενεργοποιηθούν άμεσα οι αποζημιωτικοί μηχανισμοί


Σε άμεση οικονομική στήριξη των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, που επλήγησαν από τη χθεσινή πυρκαγιά, συνολικά με 500.000 ευρώ, προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης τις πληγείσες περιοχές.

Ακολούθως συμμετείχε σε σύσκεψη με τους δημάρχους Σαρωνικού, Πέτρο Φιλίππου και Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά. Στη σύσκεψη ανακοίνωσε ότι καθένας από τους δύο δήμους θα λάβει από 250.000 ως έκτακτη επιχορήγηση για αποκατάσταση των ζημιών σε δημοτικές υποδομές και οδοποιία και ως αποζημιώσεις προς τις οικογένειες που κάηκαν οι οικίες τους.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, τα χρήματα θα χορηγηθούν, άμεσα, από το υπουργείο Εσωτερικών από τη στιγμή που θα κατατεθούν τα απαραίτητα έγγραφα από τους Δήμους.

Ο υπουργός Εσωτερικών συνάντησε και συνεχάρη για το θάρρος και την αυτοθυσία της την υπάλληλο της Πολιτικής Προστασίας Σαρωνικού, Κατερίνα Ιωαννίδου, η οποία κατά τη χθεσινή πυρκαγιά, έδωσε μάχη με τις φλόγες στην προσπάθεια να σωθούν ζωές και περιουσίες.

Άμεσα ξεκινούν οι αιτήσεις στο Δήμο Σαρωνικού

Ο Δήμος Σαρωνικού καλεί τους πολίτες που επλήγησαν από την φωτιά της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου - και ειδικότερα στους οικισμούς Όλυμπος, Φέριζα, Βαλμά, και στις κοινότητες Αναβύσσου και Παλαιάς Φώκαιας - να αιτηθούν για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Η διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εξής:

1. Στο Πυροφυλάκιο στην Ανάβυσσο (έναντι του Ναού του Αγ. Παντελεήμονα) θα βρίσκεται από σήμερα κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από τις 09:00 έως τις 21.00 όπου θα μπορούν να προσέρχονται οι πληγέντες για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι περιουσίες τους από τη φωτιά και να αιτηθούν αυτοψία.

2. Ταυτόχρονα αιτούνται στον Δήμο για τις αποζημιώσεις (υπεύθυνη κ. Ελένη Καρναμπάκου – Δημαρχείο).


Οι υπουργοί Βορίδης και Θεοδωρικάκος στους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού

Επίσκεψη στους πληγέντες Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, πραγματοποίησαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, με σκοπό να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής από τη χτεσινή φωτιά.

Οι δήμαρχοι Δημήτρης Λουκάς και Πέτρος Φιλίππου υποδέχτηκαν στις 10.00 τον κ. Βορίδη και πραγματοποίησαν αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν. Ο υπουργός δεσμεύθηκε για την ταχύτερη δυνατή επίλυση των προβλημάτων και τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου είναι να ενεργοποιηθούν άμεσα οι αποζημιωτικοί μηχανισμοί, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα.

Στη συνέχεια υποδέχτηκαν στο δημαρχείο Σαρωνικού τον κ. Θεοδωρικάκο, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κατά την οποία ο Δημήτρης Λουκάς και ο Πέτρος Φιλίππου ενημέρωσαν για την έκταση των ζημιών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε ότι άμεσα θα αποζημιωθούν οι πληγέντες, ενώ ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών εκταμιεύει το ποσό των 250.000 ευρώ για κάθε Δήμο, προκειμένου να αποκατασταθούν οι δημοτικές υποδομές που υπέστησαν ζημιές.

Ο Δημήτρης Λουκάς και ο Πέτρος Φιλίππου ευχαρίστησαν τους δύο υπουργούς για την άμεση ανταπόκρισή τους τονίζοντας: «O χτεσινός επιχειρησιακός συντονισμός με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη υπήρξε άρτιος. H άμεση κινητοποίηση του κ. Βορίδη και του κ. Θεοδωρικάκου είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου οι Δήμοι μας και οι συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τη χτεσινή μεγάλη φωτιά. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα να συνδράμουμε τους πληγέντες συμπολίτες μας ώστε να αποζημιωθούν το δυνατόν συντομότερα».

Σχόλια