Η κακοκαιρία έρχεται στην Αττική. Η νέα πρόγνωση της ΕΜΥ

Αντιμέτωπες με τη κακοκαιρία «Ιανός» Αττική, Βοιωτία και Εύβοια, 
με έντονα καιρικά φαινόμενα να προβλέπονται για τις επόμενες ώρες
Η νέα πρόγνωση της ΕΜΥ.

Η κακοκαιρία «Ιανός» συνεχίζει να κινείται ανατολικά, με την Αττική, την Εύβοια και τη Βοιωτία να μπαίνουν στο επίκεντρο.

Ήδη, σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας έχει κηρυχθεί η Ευρυτανία, η Φθιώτιδα, η Εύβοια και η Βοιωτία.

Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η κακοκαιρία «Ιανός» προκάλεσε καταστροφές. Στη Φθιώτιδα πυροσβέστες απεγκλώβισαν ηλικιωμένους από σπίτια και σήκωσαν στα χέρια παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου για να τα απομακρύνουν από το σχολείο. Στο Ρίο η θάλασσα βγήκε στη στεριά, με πλημμύρες να σημειώνονται στο παραλιακό μέτωπο.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα που προκαλεί η κακοκαιρίας «Ιανός» την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, αναμένεται από αργά το βράδυ και μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου 2020 να πλήξουν με μεγάλη διάρκεια τα περισσότερα τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας.

Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη του meteo περιλαμβάνει την Εύβοια, καθώς επίσης τις Βόρειες και Δυτικές Κυκλάδες και παροδικά το Νότιο Ιόνιο. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία «Ιανός» συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής αλλά και η πόλη της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου 2020 τα φαινόμενα θα μετατοπίζονται νοτιότερα και το βράδυ η κακοκαιρία «Ιανός» θα επηρεάσει τα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά.

Κακοκαιρία: Πότε θα «χτυπήσει» την Αττική

Πατούλης: Είμαστε σε ετοιμότητα όλο το βράδυ

O Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης μιλώντας στο CNN Greece τόνισε πως όλος ο μηχανισμός της περιφέρειας είναι σε ετοιμότητα και θα είναι σε εγρήγορση όλο το βράδυ.

«Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω αναμενόμενης σημαντικής επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων που ενδεχομένως να πλήξουν την Αττική τις επόμενες ώρες», δήλωσε στο CNN Greece o Γιώργος Πατούλης.

Όπως ανάφερε ο κ. Πατούλης, η Περιφέρεια έχει τοποθετήσει σκαπτικά μηχανήματα σε όλα τα σημεία που έχει παρατηρηθεί υπερχείλιση, ενώ τα τελευταία 24 ώρα έχει καθαρίσει όλα τα φρεάτια. Παράλληλα η Περιφέρεια Αττικής έδωσε οδηγίες στους δήμους να απομακρύνουν τα φερτά αντικείμενα.

Από την πρώτη στιγμή που η ΕΜΥ ενημέρωσε την Περιφέρεια Αττικής για την εκδήλωση έκτακτων καιρικών φαινομένων, ο κ. Πατούλης έδωσε σαφείς οδηγίες προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να εντατικοποιήσουν τα μέτρα πρόληψης, με έμφαση σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, με στόχο την καλύτερη θωράκιση της Αττικής και των πολιτών.

Σημειώνεται πως στην έκτακτη Σύσκεψη που συγκάλεσε την Πέμπτη ο περιφερειάρχης με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη, την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο τεχνικών έργων Ε. Κοσμίδη και του Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αλ. Καλογερόπουλου, έδωσε σαφείς εντολές να τεθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Αττικής σε πλήρη ετοιμότητα και για περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων και καθαρισμών σε ρέματα υψηλής επικινδυνότητας.

Σχόλια