18η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων (#EURegionsWeek 2020)

Γράφει ο Δημήτρης Πρίφτης
Δημοσιογράφος
Κοινοτικός Σύμβουλος Κουβαρά

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εκδηλώσεις, με έδρα τις Βρυξέλλες, αφιερωμένη στην Αυτοδιοίκηση και την Περιφερειακή πολιτική και ανάπτυξη.
Κάθε χρόνο, εκπρόσωποι δήμων και περιφερειών από όλη την Ευρώπη κατακλύζουν το κέντρο της Βελγικής πρωτεύουσας, συμμετέχοντας σε συνεδριάσεις και εργαστήρια που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

Εφέτος, λόγω της πανδημίας COVID-19 και των μέτρων πρόληψης και ασφάλειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιεί τα ψηφιακά μέσα και φέρνει την διοργάνωση στις οθόνες των υπολογιστών μας, δίνοντάς μας παράλληλα πρόσβαση σε ζωντανές διαδικτυακές συνεδριάσεις και διαδραστικά εργαστήρια.

Η εκδήλωση έχει εξελιχθεί σε μια μοναδική πλατφόρμα επικοινωνίας και δικτύωσης, ενώνοντας Κοινότητες, Δήμους και Περιφέρειες από όλη την Ευρωπαική ήπειρο, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών εκπροσώπων τους, ακαδημαϊκών αλλά και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η περσινή διοργάνωση, αποτέλεσε την αφετηρία για μια δεκαετία νέων στόχων και στοιχημάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αυτοδιοίκηση.

Με τη φιλοσοφία πώς "η Ευρώπη φεύγει από την εποχή του τσιμέντου και εισέρχεται στην εποχή της Πράσινης ανάπτυξης και της αξιοποίησης των φυσικών πόρων", η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των περιφερειών, παρουσίασε στους εκπροσώπους των Δήμων και Περιφερειών, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία μα και τα πρότυπα που θα συμβάλουν στην αναδιαμόρφωση των πόλεων και των κοινοτήτων σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την κυκλική οικονομία.



Η #EURegionsWeek 2020 - με κεντρικό σύνθημα «Επανεκκίνηση-Ευρώπη-Μαζί» - πραγματοποιείται φέτος εστιάζοντας σε τρεις βασικούς και επίκαιρους πυλώνες:

5-9 Οκτωβρίου: «Ενδυνάμωση των πολιτών»

Η συγκεκριμένη θεματική ενότητα , επιλέγεται ως "εναρκτήρια" κάθε χρόνο , αφού στόχος της Επιτροπής των Περιφερειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , είναι να υπενθυμίζει τη σημαντικότητα και τη βαρύτητα που έχει η συμμετοχή των πολιτών στο δημοκρατικό διάλογο και στη λήψη των αποφάσεων. Για το λόγο αυτό, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι , εφιστούν την προσοχή στους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, προτρέποντάς τους να αποτελούν μέρος της κοινωνίας την οποία υπηρετούν επενδύοντας στην επικοινωνία με τους πολίτες.

12-16 Οκτωβρίου: «Συνοχή και συνεργασία»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σεμινάρια και οι συνεδριάσεις της θεματικής ενότητας "Συνοχή και Συνεργασία," τα οποία χρησιμοποιούν το παράδειγμα της μακροπεριφέρειας Αδριατικής & Ιονίου και επικεντρώνονται σε θέματα πρόβλεψης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών και έκτακτων περιστατικών, καθώς και σε ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης περιοχών μέσω χρήσης νέων, έξυπνων και καινοτόμων τεχνολογιών πολιτισμού (πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες Cultural and Creative Industries). Από την παραπάνω ενότητα, δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι οδηγίες προς τους δήμους, για τη διαχείριση της δυσχερούς κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία σχετικά με την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των πολιτών.

19-22 Οκτωβρίου: «Πράσινη Ευρώπη σε συνεργασία με την Πράσινη Εβδομάδα»

Μια ορθή επανάληψη των όσων παρουσιάστηκαν το 2019 με σαφές μήνυμα και ξεκάθαρο στόχο : "Η Ευρώπη γίνεται Πράσινη και επενδύει στο περιβάλλον!".

Νεα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δεκαετία που διανύουμε έως και το 2030, που θα επενδυθούν στην ολική αναδιαμόρφωση του τρόπου ζωής των πολιτών που κατοικούν σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Πιο συγκεκριμένα , τα μοντέλα της Κυκλικής Οικονομίας , της Μπλε Οικονομίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ε.Ε.

-----------------------------------------------------------------------------------


Η συμμετοχή του Δήμου Σαρωνικού


Το περασμένο έτος, ο Δήμος Σαρωνικού, συμμετείχε ενεργά στη διοργάνωση, στέλνοντας στις Βρυξέλλες 4μελή ομάδα εκπροσώπησης αποτελούμενη από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμητρα Ράπτη, τον Αντιδήμαρχο Σαρωνικού Βασίλη Μπούτση, την εντεταλμένη σύμβουλο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαρία Γκίνη και τον Κοινοτικό Σύμβουλο της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Δημήτρη Πρίφτη.

Ωστόσο, φέτος, το ενδιαφέρον από το Δήμο μας δεν είναι μεγάλο, καθώς, μόνον ο Κοινοτικός Σύμβουλος της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Δημήτρης Πρίφτης συμμετέχει στις διαδικτυακές εργασίες.

Σχόλια