Νίκος Λιονής: Τεράστια η προσφορά του στην κρητική παράδοση


Γράφει ο
Αντώνιος Μυτιληνάκης
στρατηγός,
πρόεδρος «Κρητικής Εστίας»


Η αρχοντιά δεν είναι συνώνυμο με την αριστοκρατία. Δεν σημαίνει καμία ταξική διαφορά πλούτου. Είναι μια σύνθεση υπερηφάνειας, ευπρέπειας, αυτοπεποίθησης, μεγαλοψυχίας. Άρχοντα βρίσκεις εγκατεσπαρμένους σε όλα τα είδη των ανθρώπων. Δεν μπορεί κανείς με μια φράση να ορίσει την αρχοντιά.

Αλλά όταν συναντήσεις κάποιον που έχει αυτό το σύμπλεγμα των αρετών, λες αυτός είναι άρχοντας.

Κάθε φορά, λοιπόν, που έβλεπα τον Νίκο Λιονή, μου ερχόταν στο μυαλό τα παραπάνω λόγια του πρώην ΠτΔ Κωνσταντίνου Τσάτσου (1975): Ο Λιονής είναι άρχοντας.

Ο Νικόλαος Δημητρίου Λιονής, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Ανδρέα Ρεθύμνου Κρήτης, με Σφακιανές από την μητέρα του ρίζες (ο παππούς του Φράδελος από την Ανώπολη και η γιαγιά του Μπραού από τη Χώρα Σφακίων).

Ανακατεύτηκε στο Πολιτιστικό κίνημα το 1963. Έγινε μέλος στην Παγκρήτιο Ένωση επί προεδρίας του μεγάλου Κρητικάρχη Γεωργίου Βογιατζάκη (ο οποίος τον πάντρεψε και του βάφτισε την πρώτη του κόρη). Παρακολουθούσε από κοντά, τις δραστηριότητες της Παγκρητίου, όπως για παράδειγμα το Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών στην Κρήτη (Αύγουστος 1969), με απώτερο σκοπό την ίδρυση του Πανεπιστημίου στην Κρήτη, όπου και έγινε χάρις την Παγκρήτιο.

Κατά τα έτη 1989 έως 2000 εκλεγόταν συνεχώς στο Σύνδεσμο Κρητών Μοσχάτου στη θέση του Προέδρου. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 1995 η Ένωση Κρητών Σαρωνικού ο “Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος”, στην οποία ομοίως εκλεγόταν συνεχόμενα πρόεδρος έως και τις τελευταίες αρχαιρεσίες τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και αποφάσισε να μην βάλει ξανά υποψηφιότητα, αφήνοντας το “τιμόνι” της Ένωσης σε νεότερους άξιους συνεχιστές.

Οι βαθιές του αυτές ρίζες με την Κρήτη, έπαιξαν το ρόλο τους στο χαρακτήρα, στη λεβεντιά και το ήθος του προέδρου, που η αγάπη και η προσφορά για την Κρήτη, είναι τεράστια και γνωστή σε όλο το Κρητικό στοιχείο της Αττικής και όχι μόνο.

Από τη θέση του προέδρου, έκανε συνεχείς προσπάθειες για την προβολή της Κρήτης, οργανώνοντας πετυχημένες εκδηλώσεις, για να τιμηθούν με προτομές, μνημεία, επιγραφές, ονοματοθεσίες, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Μάχη της Κρήτης, οι Κρήτες Εθελοντές Μακεδονομάχοι, κ.α. ούτως ώστε να διασωθεί σε βάθος χρόνων, η ιστορία της Κρήτης μας.

Τα σημαντικότερα επιτεύγματά του και στους δυο συλλόγους, έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον κρητικό Τύπο και επιγραμματικά είναι τα παρακάτω:
- Προτομή του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου στο Μοσχάτο
- Ονοματοθεσία οδού με το όνομα του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου στο Μοσχάτο
- Προτομή του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου στην Π. Φώκαια
- Ονοματοθεσία πλατείας της περιοχής Αναβύσσου ως “Πλατεία Κρητων Μακεδονομάχων”
- Τοποθέτηση του “Μνημείου Κρητών Εθελοντών Μακεδονομάχων 1903 – 1908” στην Ανάβυσσο
- Τοποθέτηση του “Μνημείου της Μάχης της Κρήτης” στο Λαγονήσι
- Δημιουργία στέγης της Ένωσης Κρητών Σαρωνικού, σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος
- Έκδοση ημερολογίων με φόντο εξωφύλλου τον Ελ. Βενιζέλο και τον Δασκαλογιάννη
- Ανάρτηση στα γραφεία των δυο συλλόγων συμπλέγματος φωτογραφιών 18 Κρητών Αρχηγών εθελοντών στον Μακεδονικό Αγώνα και άλλων Κρητών Αγωνιστών
- Δημοσίευσε Ανοικτή Επιστολή προς όλους τους Κρήτες διατελέσαντες Βουλευτές και Δημάρχους του Νομού Χανίων, προτείνοντας την Αναστήλωση του “Αγάλματος της Ελευθερίας της Κρήτης” στο Ακρωτήρι
- Ανάρτησε στα γραφεία της Ένωσης την “ΥΠΟΘΗΚΗ” του, προβάλλοντας την έννοια του “ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΥ”
- Τέλος, κατά γενική ομολογία, δική του ήταν η ιδέα να τοποθετηθεί Μνημείο της Μάχης της Κρήτης στην είσοδο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα.



Για την παραπάνω δράση του ο Νικόλαος Δ. Λιονής:
- Τιμήθηκε από το Ίδρυμα Ιστορίας Ελ. Βενιζέλου Λέσχης Φιλελεύθερων με το Ασημένιο παράσημο του Εθνάρχη, για τη μεγάλη του συμβολή στη διατήρηση της μνήμης του έργου και της προσωπικότητάς του.
- Παρέλαβε από τον αρχηγό των Κουρητών Παττακομανώλη, το πρώτο σκαλιστό ασημομάχαιρο, με την προσωπογραφία του Εθνάρχη.
- Τιμήθηκε από τον κ. Αετουδάκη Δημήτριο, με την τοποθέτηση πλακέτας με το όνομά του, σε δέντρο αφιερωμένο σε αυτόν, στο Αετουδάκειο πάρκο, στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου.
- Ανακηρύχθηκε Επίτιμος πρόεδρος του Πνευματικού Συνδέσμου Κρητών Μοσχάτου (για την 10ετή θητεία του στη θέση του προέδρου), και τέλος
- Ανακηρύχθηκε Επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Σαρωνικού “ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος” (για την 25ετή θητεία του στη θέση του προέδρου).

Ο Νικόλαος Λιονής, κατά την παράδοση του αξιώματός του ως πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμπατριώτες του Κρητικούς για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του, διαβεβαιώνοντάς τους ότι έδωσε όλο του το πυρ που διέθετε για να τιμηθούν οι παραδόσεις και η ιστορία της Κρήτης, ευχαρίστησε όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων της Ένωσης και των Δημοτικών Αρχών, που πάντα τον στήριζαν σε όλες του τις πρωτοβουλίες, ευχήθηκε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο καλή θητεία, ενώ τους υποσχέθηκε ότι θα παραμείνει δίπλα τους στην όποια προσπάθειά τους για την ανάδειξη της Κρήτης!

Ο Στρατής Βρεττουδάκης σε άρθρο του στο παρελθόν αφιέρωσε μια μαντινάδα ως ελάχιστη ένδειξη τιμής για τις πολλαπλές δραστηριότητές του:
“Λιονή για τους αγώνες σου
που κάνεις για την Κρήτη
σε κάνουνε ξεχωριστό
όπως τον Ψηλορείτη”

Σχόλια