Πρόταση μομφής. Καλό θέμα για κωμωδία


Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου


Υπάρχει μια φράση στην πολιτική επικοινωνία, σημείο αναφοράς για όσους έχουν την ευθύνη της επικοινωνιακής υποστήριξης ενός πολιτικού κόμματος.
“Rally the round the flag effect”, και στην καθομιλουμένη, συσπείρωση γύρω από τον Πρόεδρο, στις δύσκολες στιγμές. Και δυστυχώς, στα καθ’ ημάς, έχουμε πολλές δύσκολες στιγμές. Από την πανδημία του κορονοϊού, τα προβλήματα με τον άρπαγα γείτονα στο Αιγαίο, την οικονομική μας ανασφάλεια. Επειδή τα πολιτικά μας κόμματα σπάνια γυρίζουν τον καθρέφτη προς τον εαυτό τους, ένα εξ αυτών, σκέφτηκε να κάνει πρόταση μομφής, γνωρίζοντας εκ των προτέρων την αστοχία της πρότασης.

Οι λόγοι γνωστοί. Να αλλάξει την ατζέντα των ΜΜΕ, να παίξει πρωτοσέλιδο στα φίλια και μη Μέσα, να βελτιώσει την δημοσκοπική εικόνα του κόμματος, να συσπειρώσει φίλους και εσωκομματικούς αντιπάλους. Ένα τριήμερο λόγων και διαλόγων, στο Ναό της Δημοκρατίας. Μια πρόταση μομφής, που είχε στόχο να μετατραπεί, σε ένα μήνυμα κομματικής αφύπνισης και πρόσκαιρο εμπόδιο, της δημοσκοπικής κατάρρευσης του κόμματος. Κομματικά στελέχη, αμφιλεγόμενης πολιτικής σημασίας και αδιαμφισβήτητης προσωπικής κινητικότητας, βρήκαν βήμα, για κριτική επί παντός επιστητού.

Ακόμη, κι εκεί που μέχρι χθες, ομνύονταν κομματική αφοσίωση και πίστη. Με όλο το πάθος του νεοπροσύλητου, κραυγάζουν για να πείσουν τα νέα αφεντικά, για την ειλικρίνεια των προθέσεων και πίστης στις νέες αξίες και αρχές.

Για τρεις ημέρες, παρακολουθήσαμε, σε ένα γυάλινο πύργο, τη Βουλή, τις κονταρομαχίες, κοκορομαχίες και τον ανέξοδο ακτιβισμό των ομιλούντων, με στόχο τα φώτα της δημοσιότητας και τα φλας των δημοσιογράφων.

Οι εντυπωσιακές, θορυβώδεις ατάκες πουλάνε και όχι οι ενδιαφέρουσες, σημαντικές και ουσιώδεις προτάσεις και παρεμβάσεις.

Έχει μελετηθεί εξονυχιστικά και έχει προσαρμοστεί στις εκάστοτε ανάγκες, ολόκληρο το εγχειρίδιο πολιτικής εξόντωσης και ηθικής αποδόμησης, του Νικολά Μακιαβέλι. Ο εθισμός στη δημοσιότητα είναι περισσότερο βλαβερός από τον εθισμό στην νικοτίνη και σε άλλες ουσίες.

Είναι το απαραίτητο οξυγόνο όταν υπάρχει απουσία κοινωνικής ευαισθησίας και πολιτικής ευστροφίας και έμπνευσης.

Στην πρόταση μομφής, την τελευταία, περιθωριοποιήθηκε η κοινή λογική, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το γνωστό αφήγημα ότι με την πολιτική δεν ασχολούνται οι καλύτεροι εδώ και πολλά χρόνια!

Η αξιωματική αντιπολίτευση, χαράμισε μια σφαίρα που πιθανόν να χρειαζόταν μέσα στο διάστημα των έξι μηνών, που να της φανεί περισσότερο αναγκαία από σήμερα.

Η αλλαγή της ατζέντας των Μέσων Ενημέρωσης, πλην των φίλιων Μέσων δεν έχει επιτευχθεί στον βαθμό που η έχουσα την ανάγκη δημοσιότητας επιθυμούσε. Με μονοθεματικά δελτία ειδήσεων αφιερωμένα στη χρήση μάσκας, στα πρόστιμα, στην αύξηση των κρουσμάτων και στις Αμερικανικές εκλογές, μια απλή αναφορά των αποτελεσμάτων της τριήμερης κοινοβουλευτικής μάχης από τα περισσότερα τηλεοπτικά Μέσα.

Η σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας, πλην του σκληρού πυρήνα των κομμάτων, αδιαφορούσε και οι μετρήσεις τηλεθέασης το επιβεβαιώνουν.

Η πρόταση μομφής, δεν απέφερε διασπαστικά αποτελέσματα στο κυβερνών κόμμα. Και ήταν τόσο αναμενόμενο, όσο αναμενόμενο είναι να μη φυτρώνει ένας σπόρος όταν τον ρίχνουμε στην άσφαλτο!

Σχόλια