ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ: Γιατί είπαμε όχι στον εικονικό «προϋπολογισμό» των Κοινοτήτων


Ζητάμε να μας δοθούν αποφασιστικές ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ και καθορισμένοι ΠΟΡΟΙ, (ανάλογα με όσα εισφέρει η Π. Φώκαια στα έσοδα του Δήμου), για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και τα προβλήματα των συμπολιτών μας.

Όσο τα εκλεγμένα Κοινοτικά Συμβούλια παραμένουν απαξιωμένα, τόσο απαξιώνονται και οι συμπολίτες μας που μας στήριξαν και μας εξέλεξαν, και όλοι μαζί μπαίνουμε στο περιθώριο της πολιτικής ζωής του Δήμου.


Τους λόγους για τους οποίους το Κοινοτικό Συμβούλιο της Παλαιάς Φώκαιας είπε «όχι» στον εικονικό, όπως τον χαρακτηρίζει, προϋπολογισμό των Κοινοτήτων, εξηγεί ο Πρόεδρος της Κοινότητας, μιλώντας στην the Voice.

Ο Μανώλης Τσαλικίδης, καταγγέλει την απαξίωση των Κοινοτικών Συμβουλίων από τη Δημοτική Αρχή, ενώ προειδοποιεί ότι: «Σε περίπτωση που Δήμος συνεχίσει να αρνείται να παραχωρήσει στην Κοινότητα Π. Φώκαιας τις ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ και τους ΠΟΡΟΥΣ που δικαιούμαστε, τότε είναι προφανές ότι οφείλουμε να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας ως μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου». Ο κ. Τσαλικίδης καταλήγει στη δήλωσή του με μια αποστροφή που κάνει εντύπωση, λέγοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση «η Κοινότητα Π. Φώκαιας οφείλει να σκεφθεί σοβαρά για το μέλλον της».

Δείτε τη δήλωση του Προέδρου της Παλαιάς Φώκαιας:

«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, ενημερώσαμε τον Δήμο για όσα προβλέπει ο νόμος και ζητήσαμε να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις: «για αποκέντρωση της λειτουργίας του Δήμου και αναβάθμιση των Κοινοτήτων».

Με ομόφωνες αποφάσεις και έγγραφα ζητήσαμε:
1. Να δοθούν στο Κοινοτικό μας Συμβούλιο αποφασιστικές αρμοδιότητες για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και τα προβλήματα των συμπολιτών μας.
2. Να καθορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο (όπως ο νόμος ορίζει), συγκεκριμένο ποσό για τις δαπάνες κάθε Κοινότητας, έτσι ώστε ο «προϋπολογισμός» να είναι πραγματικός (και όχι εικονικός), να υλοποιείται με αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου και οι Κοινότητες να αποκτήσουν τον ρόλο που δικαιούνται και τους αναλογεί στη λειτουργία του Δήμου.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα η διοίκηση του Δήμου, αντίθετα με όσα δεσμεύονταν προεκλογικά, δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματά μας και μας καλεί σήμερα να λάβουμε μέρος σε μια προσχηματική διαδικασία που είναι εκτός κάθε δημοκρατικής λειτουργίας, απαξιώνοντας ακόμη περισσότερο τις Κοινότητες.

Έχοντας εισπράξει αυτή την πολιτική συμπεριφορά και έχοντας ζήσει την δύσκολη εμπειρία του πρώτου έτους, έχουμε μπροστά μας δύο επιλογές:
Α) Η πρώτη είναι, να σιωπήσουμε και να συμμετέχουμε (ξανά) σε αυτή την διαδικασία, νομιμοποιώντας την απαξίωσή μας και όλη τη χρονιά (με τον τρόπο που λειτουργεί ο Δήμος) να συνεχίζουμε να «παρακαλάμε» τους αρμόδιους αντιδημάρχους για τα αυτονόητα και καθημερινά (έναν καθρέπτη, ένα παγκάκι, μια λάμπα, έναν κάδο, μια ελληνική σημαία, ένα σακί ασβέστη, έναν καθαρισμό, λίγη πίσσα, κ.λ.π).
Β) Η δεύτερη επιλογή μας είναι να αντιδράσουμε και να απαιτήσουμε την ουσιαστική αναβάθμιση του Κοινοτικού μας Συμβουλίου, να απαιτήσουμε να μας δώσει το Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού ουσιαστικές αρμοδιότητες και να καθορίσει σύμφωνα με το νόμο το ποσό που δικαιούται η Π. Φώκαια για το 2021.

Ο ορισμός του ποσού μπορεί να γίνει με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως είναι, η έκταση και ο πληθυσμός της Κοινότητάς μας, τα σχολεία, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα δημόσια κτίρια, οι δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι που χρειάζονται να συντηρηθούν και κυρίως τα έσοδα που εισφέρει η Κοινότητα Π. Φώκαιας στο Δήμο Σαρωνικού.

Όπως κάθε πολίτης έτσι και εμείς δικαιούμαστε να γνωρίζουμε πόσα έσοδα εισφέρει η Κοινότητά μας στο Δήμο Σαρωνικού, ακριβώς για να είμαστε σε θέση δίκαια να αξιολογήσουμε τα όσα ο Δήμος μάς ανταποδίδει.

Με βάση τα παραπάνω το Κοινοτικό μας Συμβούλιο ομόφωνα ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού:
1. Να δώσει ουσιαστικές αρμοδιότητες στο Κοινοτικό Συμβούλιο Π. Φώκαιας.
2. Να εφαρμόσει το νόμο και να καθορίσει έστω και τώρα, το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων για την Κοινότητα Π. Φώκαιας.

Ζητάμε να ενημερωθούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, ποια ακριβώς είναι τα έσοδα του Δήμου Σαρωνικού που προέρχονται από την Κοινότητα Π. Φώκαιας (πωλήσεις νερού, τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, μισθώματα, επιχορηγήσεις, κ.λ.π.).

Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα επαφών και συζητήσεων με την διοίκηση του Δήμου (στις οποίες ελπίζουμε ότι θα δικαιωθούν τα αιτήματά μας) θα διοργανώσουμε συνέλευση των κατοίκων της Π. Φώκαιας (άρθρο 85 του ν. 3852/ 2010) για να τους ενημερώσουμε και να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις.

Σε περίπτωση που Δήμος συνεχίσει να αρνείται να παραχωρήσει στην Κοινότητα Π. Φώκαιας τις ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ και τους ΠΟΡΟΥΣ που δικαιούμαστε, τότε είναι προφανές ότι οφείλουμε να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας ως μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, αλλά και η Κοινότητα Π. Φώκαιας οφείλει να σκεφθεί σοβαρά για το μέλλον της.»

Σχόλια