Δημήτρης Πρίφτης: Οι Κοινότητες, δέχονται τη χαριστική βολή με το σχέδιο Βορίδη!


To πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου με το νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες δημοσίευσε το aftodioikisi.gr. Πρόκειται για 77 άρθρα στα οποία περιέχονται οι εννέα βασικές αλλαγές:

Συγκεκριμένα:
–Επανέρχεται η 5ετής θητεία για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
-Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
-Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, 1% μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006.
-Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
-Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.
-Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών».
-Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του Δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.
-Σε μικρότερες Δημοτικές Κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.
-Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών.

Στο άρθρο για τις δημοτικές κοινότητες, σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσίευσε το aftodioikisi.gr, προβλέπεται:

"Άρθρο 2
Αρχές Δημοτικών Κοινοτήτων

1. Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των πεντακοσίων (500) κατοίκων διοικούνται από τον Εκπρόσωπο της Δημοτικής Κοινότητας.

2. Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των πεντακοσίων ενός κατοίκων (501) διοικούνται από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας και το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας.

3. Το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας αποτελείται από τρία (3) μέλη σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ πεντακοσίων ενός κατοίκων έως τρεις χιλιάδες (501 -3.000) κατοίκων, πέντε (5) μέλη για δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ τριών χιλιάδων ενός κατοίκων και δεκαπέντε χιλιάδων κατοίκων (3.001 –15.000), επτά (7) μέλη για δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεταξύ δεκαπέντε χιλιάδων και ενός κατοίκων και πενήντα χιλιάδων (15.001 –50.000) και εννέα (9) μέλη για κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των πενήντα χιλιάδων και ενός κατοίκων (50.001).

3. Δεν εκλέγονται συμβούλια δημοτικής κοινότητας στις κοινότητες που αποτελούν τις έδρες των δήμων, με την επιφύλαξη της παρ. 5 του παρόντος.

4. Με την επιφύλαξη της παρ. 5 του παρόντος, δεν εκλέγονται συμβούλια δημοτικής κοινότητας στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και τους Δήμους Ωρωπού, Μεγαρέων και Μάνδρας –Ειδυλλίας. Επίσης δεν εκλέγονται συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας στους δήμους Αμπελοκήπων –Μενεμένης, Κορδελιού –Ευόσμου, Νεάπολης –Συκεών και Παύλου Μελά.

5. Δήμοι των οποίων ο πληθυσμός της έδρας τους είναι άνω των εκατό χιλιάδων κατοίκων (100.000), που συγκροτούνται από δημοτικές κοινότητες, στις οποίες εκλέγονται συμβούλια δημοτικής κοινότητας.

6. Στην περίπτωση μη εκλογής συμβουλίων της δημοτικής κοινότητας όπως ορίζουν οι παρ. 3 και 4, οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας ασκούνται από την Οικονομική Επιτροπή και οι αρμοδιότητες του Προέδρου του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας ή του εκπροσώπου της Δημοτικής Κοινότητας από τον Δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο.

7. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν για την δημοτική περίοδο που αρχίζει μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος"

Δημήτρης Πρίφτης: Καταστρέφεται ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τα προβλήματα της καθημερινότητας των κοινωνιών

Ο Σύμβουλος Κοινότητας Κουβαρά, Δήμου Σαρωνικού, Δημήτρης Πρίφτης, εκλεγμένος με την παράταξη ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ - ΝΕΑ ΠΝΟΗ του Χρήστου Τσιγαρίδα, έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση, στην οποία επισημαίνει την αλλαγή του σκηνικού με την κατάργηση της εκλογής συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων στους Δήμους της Αττικής, με εξαίρεση τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και τους Δήμους Ωρωπού, Μεγαρέων και Μάνδρας –Ειδυλλίας, και τονίζει την ανάγκη της διατήρησης των κοινοτικών συμβουλίων. Ο κ. Πρίφτης, ζητά το συνασπισμό όλων των Κοινοτικών Συμβουλίων και των δημοτικών παρατάξεων ενάντια στις αλλαγές αυτές.

"Κατάργηση Κοινοτήτων σε 24 δήμους της Περιφέρειας Αττικής

Ανέκαθεν, οι Τοπικές Κοινότητες αποτελούσαν τη βάση της αυτοδιοίκησης και λειτουργούσαν ως βασικά όργανα για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων, ειδικότερα μετά τη μεταρρυθμιστική αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης με το νόμο Καλλικράτη, όπου οι Κοινότητες ανέλαβαν το ρόλο του δίαυλου επικοινωνίας με τις μητροπόλεις των Δήμων.
Ο θεσμός των κοινοτήτων τείνει να εκλείψει και αυτό ανακύπτει μετά την πρόσφατη κατάθεση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργού Μάκη Βορίδη. Πιο συγκεκριμένα, δε θα εκλέγονται πλέον συμβούλια δημοτικής κοινότητας στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση τη Περιφερειακή Ενότητα Νήσων και τους Δήμους Ωρωπού, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας.
Στην περίπτωση που το σχέδιο νόμου υπερψηφιστεί, μιλάμε για ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης και αυτό διότι καταστρέφεται ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τα προβλήματα της καθημερινότητας των κοινωνιών. Η συγκέντρωση όλου του φάσματος των αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων, θα υποβαθμίσει τις απομακρυσμένες περιοχές και θα δημιουργήσει ένα μοντέλο απρόσωπης και απρόσιτης διοίκησης.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, αποφάσισε να καταθέσει το παραπάνω σχέδιο νόμου χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος με πολίτες και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.
Η τακτική του Γόρδιου Δεσμού «Ό,τι δε λύεται, κόπτεται!», που ακολουθεί η Κυβέρνηση, φαντάζει ήδη αναποτελεσματική πριν καν εφαρμοστεί.
Αφού πρώτα, δοκιμάστηκε το σχέδιο μετατροπής των Κοινοτικών Συμβουλίων, από όργανα αποφάσεων σε ‘’διακοσμητικά’’ όργανα γνωμοδοτικού χαρακτήρα χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, τώρα τα ‘’Κύτταρα της Δημοκρατίας’’ ήτοι οι Κοινότητες, δέχονται τη χαριστική βολή!
Ως ευσυνείδητοι πολίτες που σεβόμαστε και αγαπάμε τον τόπο μας, θα πρέπει να διερωτηθούμε ποιο είναι το μοντέλο διοίκησης που αξίζει στον τόπο μας. Θέλουμε αυτοδιοίκηση όπου οι πολίτες θα έχουν τον πρώτο λόγο στις δημοκρατικές διαδικασίες των συμβουλίων ή αυτοδιοίκηση με πολίτες που θα λαμβάνουν ‘’αριθμό πρωτοκόλλου’’ για επικοινωνία με τους εκπροσώπους τους;
Υπηρετώ την Κοινότητα Κουβαρά από το Σεπτέμβριο του 2019 και ως αιρετός του Δήμου Σαρωνικού, κρίνω πως είναι αναγκαίος ο συνασπισμός όλων των Κοινοτικών Συμβουλίων και των δημοτικών παρατάξεων ενάντια στις αλλαγές που θα εφαρμοστούν για εμάς χωρίς εμάς!
Οι απόψεις όλων είναι ιδιαίτερα σημαντικές και χρήσιμες.

Με εκτίμηση,
Δημήτριος Πρίφτης
Σύμβουλος Κοινότητας Κουβαρά, Δήμου Σαρωνικού"

Σχόλια