Δήμητρα Κατραμάδου: Ανοιχτή επιστολή στο Δήμαρχο Σαρωνικού για την προκήρυξη θέσης δημοσιογράφου


Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Σαρωνικού απέστειλε η δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ Δήμητρα Κατραμάδου, σχετικά με την προκήρυξη θέσης ειδικού συνεργάτη - δημοσιογράφου από τον Δήμο Σαρωνικού.
Η κα Κατραμάδου, αφού τονίζει το μέγεθος της ανεργίας στον κλάδο, επικαλείται την κοινωνική ευαισθησία του Δημάρχου Πέτρου Φιλίππου, ώστε η επιλογή να αφορά δημοσιογράφο που δεν εργάζεται σε άλλη θέση, αποφεύγοντας να τροδοτήσει το φαινόμενο "«διπλό» ή και «τριπλοθεσιτών» την στιγμή που πολλοί και ικανοί συνάδελφοι βρίσκονται στην αγορά, αναζητώντας εργασία".

Τονίζει ότι οι δημοσιογράφοι - μέλη των Ενώσεων είναι αποδεδειγμένης ικανότητας και εμπειρίας, αφού προηγείται της εγγραφής τους εξεταστική δοκιμασία και απόδειξη της εμπειρίας τους. Ως εκ τούτου, η κα Κατραμάδου προτείνει να μην ισχύσει το κριτήριο της 10ετούς εμπειρίας για την πλήρωση της θέσης.

Τέλος, η κα Κατραμάδου ζητά να παραταθεί η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και δικαιολογητικών, ώστε να γίνει εφικτή η ενημέρωση όσο το δυνατό περισσότερων εν δυνάμει υποψηφίων και να δοθεί χρόνος για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών.

Δείτε την επιστολή:

"Αξιότιμε κε. Δήμαρχε,

Ως πολίτης του Δήμου Σαρωνικού, κυρίως όμως ως μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1994, θα ήθελα να αιτηθώ τα εξής σχετικά με την από 26ης Φεβρουαρίου, 2021, ανακοίνωσή σας για την πρόσληψη ειδικού συνεργάτη και συγκεκριμένα δημοσιογράφου στον Δήμο μας.

1). Δεδομένης της ανεργίας που πλήττει τον κλάδο, θεωρώ ότι ο Δήμος μας δεν θα πρέπει να προσλάβει δημοσιογράφο, που ήδη απασχολείται σε άλλη θέση, είτε του ιδιωτικού είτε του δημοσίου τομέα. Με άλλα λόγια, θα πρέπει στην πράξη και επιδεικνύοντας ευαισθησία, να δοθεί ένα καλό παράδειγμα που θα είναι προς τιμήν σας αφού εσείς θα επιλέξετε το κατάλληλο πρόσωπο (σύμφωνα με την ανακοίνωση) , και να μην συμβάλουμε ως Δήμος στην δημιουργία των λεγομένων «διπλό» ή και «τριπλοθεσιτών» την στιγμή που πολλοί και ικανοί συνάδελφοι βρίσκονται στην αγορά, αναζητώντας εργασία.

2) Αντιλαμβανόμενη ότι επιθυμείτε έναν ή μια έμπειρο συνεργάτη με αποτέλεσμα την απαίτηση για τουλάχιστον δεκαετή αποδεδειγμένη απασχόληση στον κλάδο, θα ήθελα ωστόσο να επισημάνω ότι όλοι οι δημοσιογράφοι που είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ (Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών) ή άλλων επαγγελματικών ενώσεων που είναι μέλη της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών), εντάσσονται σε αυτά τα σωματεία κατόπιν εξετάσεων και αφού έχουν εργασθεί και δοκιμασθεί για τουλάχιστον μία τριετία αν διαθέτουν πτυχίο ανωτάτης Σχολής ή για μία πενταετία αν όχι. Ως εκ τούτου, μετά από την ένταξή μας στις Ενώσεις Συντακτών, είμαστε όλοι και όλες ισότιμοι ως εργαζόμενοι και υποψήφιοι προς πρόσληψη ενώ συνήθως η εξέλιξη σε θέσεις αρχισυντάκτη, διευθυντή σύνταξης, κ.λ.π. γίνεται αναλόγως της αποδεδειγμένης ικανότητας και συνεισφοράς στο ενημερωτικό έργο εντός της αγοράς εργασίας και όχι αναγκαστικά των ετών προϋπηρεσίας. Με άλλα λόγια, η δημοσιογραφία δεν λειτουργεί με βαθμίδες εξέλιξης όπως π.χ. στις δημόσιες υπηρεσίες. Θεωρώ λοιπόν, ότι θα μπορούσατε να ανοίξετε το πεδίο αναφορικά με την εμπειρία σε όλους και όλες, όσοι είναι μέλη Ενώσεων που ανήκουν στην ΠΟΕΣΥ για να απευθυνθείτε σε ένα ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό επαγγελματιών δημοσιογράφων, με περισσότερες επιλογές για εσάς.

3) Θα παρακαλούσα επίσης να επεκτείνετε την καθοριστική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων πρόσληψης μετά από την 3η Μαρτίου, 2021, ώστε να προωθηθεί η ανακοίνωσή σας – από εμένα, ως γνώστη της ανακοίνωσης – στα επαγγελματικά Σωματεία μας και να αναρτηθεί στις ιστοσελίδες τους για να φθάσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πιθανώς ενδιαφερομένων, ανέργων συναδέλφων.

Σας καταθέτω ηλεκτρονικά αυτήν μου την επιστολή προσβλέποντας στην αποστολή αριθμού πρωτοκόλλου από τις υπηρεσίες του Δήμου και σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.

Δήμητρα Κατραμάδου"

Δείτε την ανακοίνωση του Δήμου:

Ανακοίνωση για πλήρωση θέσης Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου (με την ιδιότητα του δημοσιογράφου)

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
 
Ο Δήμαρχος Σαρωνικού έχοντας υπόψη:
1.Tις διατάξεις των άρθρων 11-17, 163 & 167 του Ν.3584/07 (ΦΕΚ143/Α ́/2007), «Κύρωση Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων» όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.
2.Tις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν. 4674/20 (ΦΕΚ 53/11.03.2020 τεύχος Α’) με τις οποίες αντικαθίσταται η παρ.1 του άρθρου 163 του του Ν.3584/07 «α) Σε κάθε δήμο, συστήνονται αυτοδίκαια
θέσεις Ειδικών Συμβούλων ή Ειδικών Συνεργατών ή Επιστημονικών Συνεργατών, συνολικού αριθμού ίσου με τον αριθμό των αντιδημάρχων του δήμου….. γ)Η πλήρωση μίας εκ των θέσεων της περίπτωσης α΄ μπορεί να γίνεται με δημοσιογράφο, με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι μέλος αναγνωρισμένης στην Ελλάδα επαγγελματικής δημοσιογραφικής ένωσης, η οποία είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων, μπορεί να συστήνεται μία (1) θέση Ειδικού Συνεργάτη, επιπλέον των προβλεπόμενων στην περίπτωση α΄, η πλήρωση της οποίας γίνεται αποκλειστικά με δημοσιογράφο που πληροί τις προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.».
3.Tιςδιατάξεις των άρθρων 58 τουΝ.3852/10 (ΦΕΚ87/Α’/2010), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.
4. Τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 78 του ν. 4604/2019 (ΦΕΚ 50/Α’/23-03-2019),καθώς και της εγκυκλίου του ΥΠΕΣ 31/36567/06-05-2019, σύμφωνα με το οποίο οι θέσεις Ειδικών
Συμβούλων – Ειδικών Συνεργατών – Επιστημονικών Συνεργατών συνιστώνται αυτοδίκαια εκ του νόμου και ως εκ τούτου δεν απαιτείται η ̟πρόβλεψή τους στον οικείο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.
4.Την υπ ́αρ.453/2019 (ΑΔΑ:6ΥΙ3Ω1Ξ-ΔΙ8) Απόφαση Δημάρχου περί του ορισμού έξι (6) Αντιδημάρχων.
6. Την αρ. πρωτ. 2569/19-2-2021 βεβαίωση πίστωσης της Οικονομικής Υπηρεσίας για ύπαρξη πίστωσης στο έτος 2021.
7. Την ανάγκη για την παροχή εξειδικευμένων συμβούλων προς το Δήμαρχο.

Α. Γνωστοποιεί την πρόθεσή του να προβεί στην πλήρωση μιας-1- θέσης Ειδικού Συνεργάτη με την ιδιότητα του Δημοσιογράφου, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβεί τη θητεία της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, ο οποίος θα έχει εμπειρία ή επαγγελματική ειδίκευση στη χρήση εντύπων και ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (εφημερίδες, τηλεοπτικοί σταθμοί κλπ) σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα θα παρέχει συμβουλές και θα διατυπώνει εξειδικευμένες γνώμες γραπτά ή προφορικά σε θέματα ανάπτυξης ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των ΜΜΕ για την προβολή των δράσεων και πολιτικών του Δήμου και για την προετοιμασία και οργάνωση των ενεργειών του Δημάρχου.

Ο/Η ανωτέρω θα υπόκειται απευθείας στην ιεραρχική εξάρτηση του Δημάρχου και θα ασκεί καθήκοντα επιτελικά χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες οποιασδήποτε μορφής. Το συμβουλευτικό του/της έργο θα απευθύνεται προς το Δήμαρχο.

Β. Προς τούτο καλεί τους/τις ενδιαφερομένους/ες να υποβάλλουν σχετική αίτηση με πλήρες βιογραφικό σημείωμα με σαφή αναφορά σε επαγγελματική εμπειρία συναφή με την απαιτούμενη εξειδίκευση και με τα κατωτέρω δικαιολογητικά, σε ευκρινή φωτοαντίγραφα των πρωτοτύπων εγγράφων που εκδόθηκαν από τις υπηρεσίες και τους φορείς αυτούς ή των ακριβών αντιγράφων τους για την πλήρωση της εν λόγω θέσης, που θα πραγματοποιηθεί με σχετική Απόφαση Δημάρχου, ο οποίος και θα επιλέξει το πρόσωπο που είναι, κατά την κρίση του, κατάλληλο:

1.Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.
2. Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος ειδικότητας Αθλητικής Δημοσιογραφίας ή Δημοσιογραφίας: Συντάκτες και Ρεπόρτερς ή Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ ή αντίστοιχο πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος των παρακάτω σχολικών μονάδων ΙΕΚ ή Επαγγελματικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Α’ ή Β’ κύκλου σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης ή Επαγγελματικής Σχολής ή Τεχνικής επαγγελματικής σχολής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ του Ν 1346/1983 ή Ν.3475/2006 ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας ή οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής, (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων) ή άλλος ισότιμος τίτλος της αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας και τουλάχιστον δεκαετή (10) αποδεδειγμένη εμπειρία.
3.Βεβαίωση μέλους αναγνωρισμένης στην Ελλάδα επαγγελματικής δημοσιογραφικής ένωσης( η οποία είναι μέλος της ΠΟΕΣΥ).
4.Βεβαιώση ασφαλιστικού φορέα, συνοδευόμενη από σχετική υπεύθυνη δήλωση ως προς την εξειδικευμένη εμπειρία. Η εξειδικευμένη εμπειρία αποδεικνύεται ως εξής: -Για μεν τους μισθωτούς, χωριστή από την αίτηση, υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου, κατά το άρθρο 8 του Ν.1599/1986, στην οποία να δηλώνονται ο εργοδότης, το είδος και η χρονική διάρκεια της εξειδικευμένης εμπειρίας. Οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα, μπορούν, εναλλακτικά, αντί της υπεύθυνης δήλωσης, να προσκομίσουν βεβαίωση του οικείου φορέα του δημόσιου τομέα, από την οποία να
προκύπτουν το είδος και η χρονική διάρκεια της εξειδικευμένης εμπειρίας.
Για δε τους ελεύθερους επαγγελματίες, χωριστή από την αίτηση, υπεύθυνη δήλωση, κατά το άρθρο 8 του Ν.1599/1986, για το είδος και την χρονική διάρκεια της εξειδικευμένης εμπειρίας.
5.Υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 του Ν.1599/1986, στην οποία να δηλώνεται ότι πληρούνται τα γενικά προσόντα διορισμού (άρθρα 11-17 του Ν. 3584/2007).
Γ. Τα ανωτέρω απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο dkalivia@otenet.gr. μέχρι την 03-03-2021 ημέρα Τετάρτη.
Δ. Η παρούσα γνωστοποίηση δημοσιεύεται σε μία τοπική εφημερίδα, αναρτάται στη Διαύγεια και στην
ιστοσελίδα του Δήμου μας.
 
O ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΙΩΑΝ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ





  •  

    Σχόλια