Εντολή λαού. Βρείτε τα!


Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου


Ποιος θα επικρατήσει. Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων για την πορεία του κορονοϊού. Θα επικρατήσει η πανδημία, στους προσεχείς μήνες ή με τα εμβόλια και τον καλό καιρό θα γιορτάσουμε την ελευθερία;

Αυτό είναι το δίλημμα για τους πολίτες, οι οποίοι αδιαφορούν σε μεγάλο ποσοστό για το ενδεχόμενο αιφνίδιας προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, που απασχολεί τους μονομάχους της εξουσίας.

Μετά από μια δεκαετή μνημονιακή περίοδο και πολύμηνη οικονομική κρίση, λόγω πανδημίας, δεν έχουν διδαχθεί τίποτα. Γυρνάμε πίσω στις αλήστου μνήμης εποχές όπου ο κόσμος κατέβαινε στις πλατείες, ακούγαμε βαρύγδουπες διχαστικές δηλώσεις και επανάληψη των αναπαλαιωμένων «τίποτα». Ο πολιτικός κρετινισμός σε όλο του το μεγαλείο. Ο καθένας το «μακρύ» και το «κοντό» του και οι ειδικοί της υγείας, λοιμωξιολόγοι, «πριμοδοτούν» ο καθένας από το μετερίζι των τηλεοπτικών καναλιών την ανησυχία, τον φόβο, την αγωνία για την επιβίωση μας. Και οι πολίτες αποκαμωμένοι από τα τόσα «κλεισίματα» και απαγορεύσεις, νοιώθουν ότι βαδίζουν πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, φοβούμενοι ότι αν σπάσει θα βρεθούν είτε σε ΜΕΘ στην καλύτερη περίπτωση, είτε στα αζήτητα.

Από την άλλη πλευρά, την πλευρά της πολιτικής, το άγχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ξαναβρεθεί στην εξουσία, οδηγεί σε δράσεις μη στοιχειώδους σοβαρότητας και μακράν αυτοσυγκράτησης, από τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, οργανώνοντας αντικυβερνητικά συλλαλητήρια.

Αδιαφορώντας για την ευθύνη που αναλαμβάνει, στη συνέχιση της πανδημίας και βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές δεκάδων πολιτών, που καλούνται να πάρουν μέρος στα κατά τόπους συλλαλητήρια. Κοιμούνται με ήσυχη τη συνείδηση; είναι η ερώτηση κάθε σκεπτόμενου πολίτη.

Όσο για το μαντήλι των πρόωρων εκλογών, όσοι το κράτησαν βρέθηκαν «φαρδιά πλατιά» σε κάδους απορριμμάτων. Τα κλασικά κλαψουρίσματα, εκατέρωθεν των κομμάτων, δεν βρίσκουν πρόθυμους πολίτες να τα ακούσουν. Οι τσιρίδες, οι αφορισμοί, οι λασπομαχίες στα κανάλια και στη βουλή, για να κερδίσουν τις εντυπώσεις και λίγους δημοσκοπικούς πόντους, γίνονται επί ματαίω. Τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες δεν έχουν καμία σχέση με τις επιδιώξεις τους. Μια ματιά στις δημοσκοπήσεις, αρκεί!

Φυσικά τα "πάντα ρεί" και κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το πού θα κάτσει η μπίλια το βράδυ των πρόωρων εκλογών, αν γίνουν και πόσα νέα προβλήματα θα φέρουν στην ταλαιπωρημένη κοινωνία.

Το πολιτικό σύστημα και το οικονομικό μοντέλο της χώρας μας, θα ταλαντεύεται αενάως αν οι δύο μεγάλοι μονομάχοι δεν τα βρουν.

Σήμερα, όχι αύριο. Αδιαφορώντας για τη διασφάλιση των «δικών» τους προνομίων και παλεύοντας την αβεβαιότητα των πολιτών για το αύριο.

Εντολή λαού. Βρείτε τα, τουλάχιστον στην καταπολέμηση της πανδημίας. Στη συνέχεια υπάρχει χώρος και χρόνος για πολιτικές μάχες. Διαφορετικά αντί να σας γράψει η Ιστορία πολύ φοβάμαι ότι θα σας ξεγράψει, μαζί και οι πολίτες!

Σχόλια