Γιώργος Σωφρόνης για την κατάργηση των Κοινοτικών Συμβουλίων: Μπορούμε να πετύχουμε καθεστώς εξαίρεσης στον Σαρωνικό!


Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο της αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπέρ του συμφέροντος των πολιτών, έθεσαν την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 σε δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».
O Γιώργος Σωφρόνης, επικεφαλής της παράταξης «Σαρωνικός Αύριο», μιλάει στην The Voice και τον Μιχάλη Ροκκά για το νέο σχέδιο νόμου, και αναλύει τη θέση της παράταξής του.

«Δεν είμαστε της λογικής να κάνουμε μια γενική και αδιέξοδη, τελικά, για τον Δήμο μας αντιπολίτευση» λέει ο Γιώργος Σωφρόνης και συνεχίζει: « Έχουμε αυστηρά και μόνον αυτοδιοικητικό σκεπτικό, διεκδικούμε με τόλμη και ρεαλισμό αυτά που κουμπώνουν στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες του Σαρωνικού.»

Ο κ. Σωφρόνης, υποστηρίζει ότι το αίτημα για εξαίρεση του Δήμου μας από την κατάργηση των Κοινοτικών Συμβουλίων, μπορεί να κερδηθεί, ενώ θεωρεί ότι στο σύνολό του, το νομοσχέδιο κινείται στην ορθή κατεύθυνση της επαναφοράς της «κυβερνησιμότητας» στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας σε συνδυασμό με την δημοκρατική εκπροσώπηση, χαρακτηρίζοντας την κατεύθυνση αυτή ως μονόδρομο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του πρώην Δημάρχου Σαρωνικού στην The Voice:

ΕΡ. Σε λίγο καιρό κατατίθεται προς συζήτηση στη Βουλή, ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση. Ως παράταξη γιατί διαφοροποιηθήκατε από την θέση της Δημοτικής Αρχής που συνολικά αντιτίθεται στο νέο νόμο;

ΑΠ. Εμείς δεν είμαστε της λογικής να κάνουμε μια γενική και αδιέξοδη τελικά για τον Δήμο μας αντιπολίτευση, με αιτήματα πανελλαδικής κλίμακας που δεν έχουν τύχη να ικανοποιηθούν. Εμείς έχουμε αυστηρά και μόνον αυτοδιοικητικό σκεπτικό, διεκδικούμε με τόλμη και ρεαλισμό αυτά που κουμπώνουν στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες του Σαρωνικού. Το δικό μας λοιπόν αίτημα, η δική μας διεκδίκηση είναι να τεθεί ο δήμος μας σε καθεστώς εξαίρεσης, σε ό,τι αφορά την κατάργηση των Συμβουλίων Κοινότητας στις έδρες των Δήμων, όπως για κάποιους λόγους έχουν τεθεί σε καθεστώς εξαίρεσης και κάποιοι άλλοι Δήμοι. Έχουμε μια ρεαλιστική στρατηγική, υποβάλαμε μια συγκεκριμένη πρόταση, με πλήρως τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, γεγονός που με κάνει αισιόδοξο. Πιστεύω ότι αυτή τη μάχη μπορούμε να την κερδίσουμε για τον Δήμο μας.

ΕΡ. Η γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου σας βρίσκει σύμφωνους;

ΑΠ. Το νομοσχέδιο έχει ως πυρήνα του την επαναφορά της «κυβερνησιμότητας» στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας σε συνδυασμό με την δημοκρατική εκπροσώπηση. Είδαμε πλέον όλοι ότι η απλή αναλογική αφήνει τους δήμους ακυβέρνητα καράβια, όπως και όλοι διαπιστώσαμε ότι εάν δεν υπήρχε η σωτήρια θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης που έδωσε τη δυνατότητα στους Δήμους να διοικηθούν και να λειτουργήσουν, θα υπήρχε πλήρης ακυβερνησία. Όχι απλώς λοιπόν συμφωνώ πλήρως και απολύτως με την κατεύθυνση του νομοσχεδίου, αλλά την θεωρώ μονόδρομο ώστε οι ΟΤΑ να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, στην αποτελεσματική διευθέτηση των τοπικών υποθέσεων και στην εξυπηρέτηση του πολίτη, προάγοντάς πάντα τη δημοκρατική εκπροσώπηση και τη μέγιστη συμμετοχή των πολιτών.

ΕΡ. Συμφωνείτε επίσης και με την κατάργηση της τρίτης ξεχωριστής κάλπης.

ΑΠ. Βεβαίως! Καταρχάς η ξεχωριστή κάλπη δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος για δύο βαθμούς. Επί της ουσίας όμως υπάρχει ένας επιπλέον λόγος που αφορά την ίδια τη λειτουργία των οργάνων. Έχουμε την πάγια αρχή ότι οι δημότες επιλέγουν στη βάση αυτοδιοικητικών προγραμμάτων και συγκεκριμένων στρατηγικών προτάσεων, για την υλοποίηση των οποίων είναι απολύτως αναγκαία η σύμπτωση, η σύμπνοια και η απρόσκοπτη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τα Κοινοτικά Συμβούλια. Δείτε σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στον ίδιο το Δήμο μας πόσα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην λειτουργία και την υπόσταση των Κοινοτικών Συμβουλίων που δεν ανήκουν στην διοικούσα παράταξη. Είναι άλλο πράγμα η δημοκρατία, η τοπική αυτονομία και η καθολική εκπροσώπηση και άλλο πράγμα η δυσλειτουργία και το διοικητικό αδιέξοδο που παρήγαγε ο προηγούμενος νόμος.

ΕΡ. Η επόμενη ημέρα για τον Γιώργο Σωφρόνη και την παράταξη Σαρωνικός Αύριο είναι η διοίκηση του Δήμου Σαρωνικού;

ΑΠ. Δουλεύουμε με ορίζοντα το 2023, χωρίς όμως να αγνοούμε ή να μένουμε θεατές και παρατηρητές της κάθε ημέρας που περνά. Στόχος μας είναι να ασκούμε μια γόνιμη αντιπολίτευση, να ελέγχουμε τη διοίκηση εκεί που πρέπει και όπως αρμόζει στον θεσμικό μας ρόλο, να καταθέτουμε προτάσεις και να αναλαμβάνουμε δράσεις εποικοδομητικές και παραγωγικές για τους δημότες μας. Παράλληλα και αυτό νομίζω είναι φανερό, οργανώνουμε την επικοινωνία μας με τους δημότες, οργανώνουμε τρόπους με τους οποίους μέσα στην εποχή της πανδημίας θα συζητάμε μαζί τους και θα τους ενημερώνουμε και προετοιμαζόμαστε για την έναρξη ενός προγραμματικού θεματικού διαλόγου. Η επόμενη ημέρα κερδίζεται μόνον όταν δουλεύει κανείς ανοικτά, συλλογικά και οργανωμένα στο σήμερα. Με αυτήν την έννοια ναι, το πιστεύω βάσιμα ότι ο Σαρωνικός Αύριο είναι η επόμενη ημέρα για τη διοίκηση του Δήμου Σαρωνικού!

Σχόλια