Άνοιγμα Σωφρόνη στους νέους του Δήμου μας


Όλοι μιλούμε για τους νέους ως το «μέλλον», την «ελπίδα», τη «δύναμη» του τόπου μας. Πόσο κοντά είναι αυτό το «μέλλον» στα κοινά (που θα το καθορίσουν), πόση δύναμη και ελπίδα κάνουμε τους νέους μας να αισθάνονται; Τελικά, πόσο τους υπολογίζουμε;
Η The Voice, ανοίγει αυτό το θέμα, μιλώντας με τον πρώην Δήμαρχο Σαρωνικού, Γιώργο Σωφρόνη, που δείχνει έτοιμος για το «άνοιγμα» στους νέους και τις νέες του Δήμου μας.
Δείτε τι είπε στον Μιχάλη Ροκκά:

Κύριε Σωφρόνη θα ήθελα τη σημερινή συνέντευξη να την αφιερώσουμε στους νέους και τις νέες του Δήμου μας. Θεωρώ ότι όλες οι παρατάξεις ελάχιστα έχουν ασχοληθεί με αυτήν τη δυναμική κατηγορία και μόνον προσχηματικά, δηλαδή λίγο πριν τις εκλογές. Έχετε την ίδια άποψη;
Mε πολλή μεγάλη χαρά καλωσορίζω μια θεματική συνέντευξη για τους νέους ανθρώπους του Δήμου μας. Η αλήθεια -σε σχέση με τη διαπίστωσή σας- βρίσκεται κάπου στη μέση. Είναι βέβαιο ότι στην αυτοδιοίκηση όλοι οι σχεδιασμοί και τα έργα που αναβαθμίζουν και βελτιώνουν τη ζωή μας στοχεύουν στην επόμενη ημέρα και οι νέοι μας είναι η επόμενη ημέρα. Από την άλλη έχετε δίκιο ότι υπάρχει ένα πρόβλημα διπλό, το οποίο αφενός αφορά τη συμμετοχή των νέων στη ζωή του Δήμου μας, αφετέρου τη δυσκολία όλων των παρατάξεων να μιλήσουμε στη γλώσσα τους και να τους προσκαλέσουμε σε συμμετοχή. Και γνωρίζετε κι εσείς ότι αυτό το σοβαρό πρόβλημα δεν αφορά μόνο το Δήμο μας.

Γιατί θεωρείτε ότι προκύπτει αυτό το ζήτημα;
Να συμφωνήσουμε ότι τη μεγάλη ευθύνη την έχουμε εμείς, εννοώ οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις. Και το λέω αυτό γιατί έχω την άποψη ότι οι νέοι δεν είναι ούτε αδιάφοροι, ούτε γυρίζουν την πλάτη τους στο μέλλον. Από την άλλη και ευτυχώς θα έλεγα είναι στη φύση τους να αμφισβητούν και να εναντιώνονται σε κάθε κατεστημένο. Εμείς λοιπόν δεν έχουμε καταφέρει να μπούμε στο πεδίο των δικών τους ενδιαφερόντων και κυρίως να εμπιστευόμαστε την αμφιβολία και την ορμητικότητά τους.

Με τη διαδικτυακή εκπομπή σας "Η Δική μας Ώρα" απευθύνεστε και σε πιο νέες ηλικίες, αφού το διαδίκτυο είναι ένας χώρος που κυριαρχούν οι νέοι.

Είναι βέβαιο ότι μέσα από την εκπομπή μας στο facebook ‘’σπάμε’’ ένα τείχος, αφού το διαδίκτυο είναι ένας ‘’τόπος που κατοικείται’’ από νέους. Δεν είναι όμως αρκετό αυτό. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε επόμενα και πιο ουσιαστικά βήματα. Πιο ‘’ζωηρά΄΄ βήματα θα έλεγα.

Είστε έτοιμος να μας περιγράψτε κάποια από αυτά;
Είμαι έτοιμος γιατί προετοιμαζόμαστε εδώ και καιρό. Αρχικά να πω ότι στόχος μας είναι ο Σαρωνικός Αύριο να αποκτήσει Τμήμα Νέων και αυτό δεν είναι ούτε προσχηματικό, ούτε εκλογο-επικοινωνιακό. Είναι ουσιαστικό. Και θα εξηγήσω γιατί: Η σκέψη μας δεν είναι η παράταξή μας να κάνει ένα παράρτημα Νέων, η σκέψη μας είναι το Τμήμα αυτό να είναι ενεργό σε προτάσεις, σε κριτική, σε παρεμβάσεις και τελικά στην κατάρτιση ενός πιο εξειδικευμένου προγράμματος για την επόμενη ημέρα.

Να μιλήσετε στη γλώσσα τους δηλαδή;
Στόχος μας είναι να μιλήσουν οι ίδιοι στη δική τους γλώσσα για τη ζωή τους, τις προσδοκίες τους, τις αγωνίες τους, τα προβλήματά τους. Να μας δώσουν λύσεις μέσα από τις δικές τους ανάγκες. Να συνθέσουμε λοιπόν τις φωνές μας, είναι ο στόχος μας. Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο. Τίποτα καινούριο δεν είναι εύκολο. Αξίζει όμως να προσπαθήσουμε!

Δημόσιο βήμα θα έχουν;

Περνάμε τώρα στη δεύτερη σκέψη μας που είναι αυτή ακριβώς! Πέρα από το γεγονός ότι στη ‘’ Δική μας Ώρα΄΄ θα κάνουμε μια θεματική μόνον από νέους και για νέους ανθρώπους, επιδιώκουμε όταν το Φθινόπωρο εξελίξουμε την εκπομπή μας, η πλατφόρμα μας να γίνει ένα μέσο στο οποίο θα μιλούν για όλα. Για προβλήματα, για αγωνίες, για προτάσεις και ιδέες. Ξέρετε έχουμε ένα εξαιρετικά υψηλό και δυναμικό υλικό νέων στο Δήμο μας , το οποίο για χρόνια έχει τη θέση του παρατηρητή. Εμείς θα προσπαθήσουμε να γίνει συμμέτοχος και γιατί όχι πρωταγωνιστής.

Πρόσφατα η Ομάδα Ρομποτικής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων παρουσίασε στο Δημαρχείο τη δουλειά της και η εκδήλωση, με ευθύνη του αρμόδιου αντιδημάρχου, εξελίχθηκε με έναν αμφιλεγόμενο τρόπο. Πoια είναι η άποψή σας;
Θέλετε να πείτε με έναν απαράδεκτο και απολύτως ανάρμοστο τρόπο. Οι νέοι μαθητές μας που με την εργατικότητά τους, την προσπάθειά τους και τη συμβολή των δασκάλων τους μας έκαναν περήφανους και εκτός συνόρων, είναι παραδείγματα προς μίμηση. Δίπλα τους δεν χωρούν τα reality και οι τηλεοπτικές κλειδαρότρυπες. Είναι τουλάχιστον προσβλητικό και για τους μαθητές και για τους γονείς και για τους δασκάλους. Θα περίμενα από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο που κατά τα άλλα είναι λαλίστατος, να ζητήσει τουλάχιστον ένα συγγνώμη.

Αυτό το άνοιγμά σας προς τους νέους προαναγγέλλει και ανανέωση του ψηφοδελτίου σας;
Αυτό θα πρέπει να είναι διαρκές ζητούμενο. Κάθε ψηφοδέλτιο πρέπει να είναι δυναμικό και διαρκώς να εμπλουτίζεται και να ανανεώνεται, όπως επίσης πρέπει να είναι και αντιπροσωπευτικό. Να συνθέτει δηλαδή την εμπειρία με τη φρεσκάδα. Με εμπιστοσύνη στην εμπειρία, αλλά και εμπιστοσύνη στις νέες ιδέες.

Κι εσείς ασχοληθήκατε με τα κοινά σε πολύ νεαρή ηλικία. Πώς ξεκινήσατε;
Δε θα κάνω αυτό που απεχθάνονται και καλά κάνουν οι νέοι άνθρωποι, να αρχίσω δηλαδή να εξιστορώ πώς έφτασα έως εδώ. Θα πω όμως δύο πράγματα μόνον. Δούλεψα πολύ σκληρά ως εργάτης της αυτοδιοίκησης για να μάθω, για να αποκτήσω εμπειρία. Σεβάστηκα πάντα όλους τους αυτοδιοκητικούς, τον κ. Φιλίππου τότε ως επικεφαλής της παράταξής μου και τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Σε αυτό το τελευταίο θα επιμείνω γιατί θεωρώ ότι όταν προσβάλλεις τον αντίπαλό σου, ταυτόχρονα προσβάλλεις εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που τον εμπιστεύονται, με αποτέλεσμα να διχάζεις. Η Αυτοδιοίκηση είναι ένα ενωτικό εγχείρημα και μόνον όποιος το βλέπει ως τέτοιο κερδίζει.

Στους νέους αρέσει να ακούν από ένα δημόσιο πρόσωπο να μιλά όχι μόνον για τη θετική του συμβολή και για τα έργα του, αλλά και για τα λάθη του. Θα το τολμήσετε;
Βεβαίως! Το έχω ήδη κάνει στην παράταξή μου αλλά και με την ευκαιρία συνεντεύξεων. Κανένα έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί όταν αυτό διχάζει την κοινωνία. Τα έργα θέλουν διαβούλευση και συναίνεση. Αυτό είναι το απόσταγμα της αυτοκριτικής μου και για το λόγο αυτό τονίζω ότι σήμερα δεν υπάρχει τίποτε πιο παλιό, πιο διαβρωμένο και πιο φθαρμένο από τον διχαστικό λόγο, από τον πολιτικό λόγο που δεν βλέπει μπροστά και ενωτικά!

Σχόλια