Αλέξανδρος Κολοκοτρώνης: Τα σημαντικά, είναι τα «μικρά», τα καθημερινά


«Καλά είναι τα μεγάλα έργα και τα μεγάλα λόγια, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι η καθημερινότητα». Αυτό πιστεύει ο Αλέξανδρος Κολοκοτρώνης, Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ - ΝΕΑ ΠΝΟΗ του Χρήστου Τσιγαρίδα, που μίλησε στην The Voice και τον Μιχάλη Ροκκά, σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.


«Ο πολίτης δεν εντυπωσιάζεται πια από τα μεγαλόπνοα σχέδια κ. Ροκκά, ούτε από τα προγραμματισμένα μεγάλα έργα, που πάντα κάποιοι άλλοι φταίνε που δε γίνονται. Όταν δε μπορείς να του δώσεις λύσεις στα μικρά καθημερινά προβλήματα, όταν σε βλέπει αδιάφορο ή ανίκανο να δεις το πρόβλημα, να κάνεις τα αυτονόητα, έχεις αποτύχει», λέει και συνεχίζει:

«Μια βόλτα στην Παλαιά Φώκαια και στους οικισμούς της, φτάνει για να διαπιστώσει κανείς ότι η εγκατάλειψη είναι πλήρης. Στο λιμάνι της Παλαιάς Φώκαιας, όπου η αρχαιολογική υπηρεσία «φταίει» που φρενάρει το μεγάλο έργο, μικρές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν πολύ την κατάσταση. Το μικρό γεφυράκι κινδυνεύει, αφού τα σίδερα έχουν αποκαλυφθεί και οξειδωθεί. Χρειάζεται συντήρηση, πριν γίνει επικίνδυνο. Το οδόστρωμα επίσης, είναι ανώμαλο και οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά κινδυνεύουν από πτώσεις ή στραβοπατήματα. Δεν είναι δα και μεγάλη υπόθεση να ισιωθεί με λίγο τσιμέντο... Στο εξωτερικό μέρος, υπάρχει μια ξύλινη εξέδρα, όπου κάποτε μπορούσαν να δέσουν κάποια σκάφη. Τα μεταλλικά στηρίγματα αφέθηκαν να οξειδωθούν, τα σανίδια σάπισαν, και αποτελεί κίνδυνο - θάνατο για όποιον επιχειρήσει να την περπατήσει. Η κατασκευή θα πρέπει να συντηρηθεί ή να κατασκευαστεί εκ νέου και μάλιστα μπορεί να φτάσει μέχρι το τέρμα, αν γίνουν και οι κατάλληλες εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης των μπλοκ, ώστε να μπορούν και πάλι να έρχονται σκάφη, χωρίς να ενοχλούν το λιμάνι και να μένουν, ψωνίζουν, ενισχύουν την οικονομία της Παλαιάς Φώκαιας. Αλλά πώς να ζητήσει κανείς να γίνουν αυτά, τη στιγμή που δεν αξιοποιούνται ούτε τα υπάρχοντα... Οι δημοτικές τουαλέτες (δύο) παραμένουν κλειστές, με αποτέλεσμα ο περίπατος στο λιμάνι να είναι προβληματικός, ενώ φανταστείτε τι γίνεται στο ανοιχτό θέατρο, όπου καλούμαστε να παρακολουθήσουμε πολύωρες εκδηλώσεις σε έναν ωραίο μεν χώρο, χωρίς τουαλέτα δε.»

Η συζήτηση δεν έμεινε μόνο στο λιμάνι, καθώς ο Αλέξανδρος Κολοκοτρώνης φαίνεται να έχει περπατήσει μέτρο - μέτρο όλη την κοινότητα και έχει καταγράψει προβλήματα που, φαίνεται, άλλοι δεν βλέπουν:

«Η πλατεία της Παλαιάς Φώκαιας, είναι ο καθρέφτης της και σφύζει από ζωή τους θερινούς μήνες. Δεν θα ήταν και μεγάλο έξοδο για τον Δήμο ο καλλωπισμός της, ώστε να βελτιώσουμε την εικόνα της στον επισκέπτη. Τα παγκάκια χρειάζονται συντήρηση και βάψιμο, οι πλάκες έχουν σε πολλά σημεία σηκωθεί ή φθαρεί, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά ανώμαλο έδαφος, επικίνδυνο για ηλικιωμένους, παιδιά, για όλους μας, ενώ τα καλαθάκια των απορριμμάτων είναι ξεχαρβαλωμένα και σκουριασμένα. Στην εικόνα εγκατάλειψης, προστίθεται και ο υπογειοποιημένος κάδος, που εγκαταστάθηκε, χάλασε και παραμένει χαλασμένος, οκτώ μήνες τώρα... Και βέβαια, θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να μεριμνήσουμε για την ασφάλεια των παιδιών. Η πλατεία είναι γεμάτη παιδάκια που παίζουν, τρέχουν, κυνηγιούνται... Θα πρέπει να έχουμε ατύχημα για να προβλέψουμε ένα κάγκελο στο όριό της με την Αθηνών - Σουνίου, ώστε να μην κινδυνεύει κανένα από τα παιδιά ανά πάσα στιγμή να βρεθεί ανάμεσα στα αυτοκίνητα;»

Το Θυμάρι, για κ. Κολοκοτρώνη, είναι το «σπίτι» του. Δεν το ξεχωρίζει όμως από τους άλλους οικισμούς, αφού τα προβλήματα είναι κοινά:

«Σε όλους τους οικισμούς και στο Θυμάρι, τα «μικρά» προβλήματα γίνονται μεγάλα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε, βέβαια, ότι γίνονται πράγματα και προσπάθεια. Η αποκομιδή των απορριμμάτων έχει βελτιστοποιηθεί. Ο «προσωρινός» χώρος μεταφόρτωσης των κλαδιών στον παλιό ΧΑΔΑ, μετατρέπεται σε χωματερή, αφού η απομάκρυνση δεν γίνεται στους χρόνους που προέβλεψε και υποσχέθηκε η Δημοτική Αρχή, με αποτέλεσμα τα κλαδέματα, ανακατεμένα με έπιπλα, στρώματα, σκουπίδια να παραμένουν. Η Πολιτική Προστασία, επίσης, προσπαθεί πολύ. Τα παιδιά εκεί προσφέρουν πολύτιμο έργο, υπερβάλλοντες εαυτούς πολλές φορές. Το πυροφυλάκιο ΑΙΟΛΟΣ λειτουργεί φέτος, δίνοντας μια αίσθηση ασφάλειας, έγινε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, μπήκαν και κάποιες πινακίδες κατευθυντήριες, ενώ κλαδεύτηκαν κάποια επικίνδυνα κλαδιά στο Θυμάρι και στην ΑΤΕ και ευχαριστώ τον αντιδήμαρχο που άκουσε το αίτημά μου και διέθεσε ένα συνεργείο γι’αυτό. Τα ρέματα, όμως, δεν καθαρίζονται. Ο Δήμος θα πρέπει να πιέσει την Περιφέρεια, ώστε άμεσα να γίνει αποψίλωση με μηχανήματα. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, τα ρέματα του Θυμαριού θα λειτουργήσουν σαν μπαρουταποθήκες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ακαθάριστα οικόπεδα. Ο Δήμος μπορεί πολύ καλά να καθαρίσει τα επικίνδυνα και να χρεώσει τους αδιάφορους ιδιοκτήτες τους. Επίσης, να θυμίσω ότι Περιφερειάρχης και Δήμαρχος, στη σύσκεψη που ακολούθησε τη φωτιά της Αναβύσσου πέρσι, δεσμεύτηκαν δημόσια στην πρότασή μου για κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει την Περιάνδρου με τη Φιορεντή, και θα λειτουργεί αποσυμφορητικά σε περίπτωση κινδύνου. Περιμένω νέα γι’ αυτό από τον Δήμαρχο, που είναι και ο αρμόδιος για να «κυνηγήσει» το έργο. Υπάρχει όμως ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σημείο στο Θυμάρι, στο πέτρινο περίπτερο, όπου με τις ταχύτητες που αναπτύσσονται στην ευθεία και με την έλλειψη ορατότητας από τα παρκαρισμένα, η πιθανότητα ατυχήματος είναι μεγάλη. Ένα φανάρι ρύθμισης της κυκλοφορίας εκεί είναι απαραίτητο, για αυτοκίνητα και πεζούς.»

«Και αφού προτιμούν τα «μεγάλα έργα», προτείνω στη Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί και με το δίκτυο ύδρευσης στο Θυμάρι. Παλιό, φθαρμένο, σίγουρα η συντήρησή του, αν γίνει, θα στοιχίζει περισσότερο από την αντικατάστασή του. Το κέρδος πάντως, θα είναι μεγάλο και για την υγεία μας, αλλά και για το ταμείο του Δήμου, αφού τώρα έχουμε πολλές απώλειες νερού εξαιτίας την φθοράς λόγω παλαιότητας.»

Εν τέλει, η κουβέντα δεν τελειώνει εδώ, αφού τα θέματα που θίγει είναι πάμπολα.

«Οι παιδικές χαρές του Δήμου μας δεν είναι πιστοποιημένες, άρα δεν ξέρουμε αν είναι ασφαλείς. Είναι ανοιχτές όμως για τα παιδάκια. Άμεσα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την πιστοποίησή τους, ώστε να λειτουργούν νόμιμα, κανονικά και με ασφάλεια. Μιλάμε για παιδιά... Πρέπει επίσης άμεσα να γίνει αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια. Δεν πρέπει να παίζουμε με την ασφάλεια των υπαλλήλων και των πολιτών. Και όσον αφορά τον αθλητισμό, θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης, που θα έχει την ευθύνη, τον έλεγχο και το συντονισμό όλων των αθλητικών χώρων του Δήμου μας, ώστε να μην έχουμε το μπάχαλο που αντιμετωπίζουμε σήμερα, να είναι ανοιχτοί στους πολίτες και σε όλα τα σωματεία και ασφαλείς»

«Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω την The Voice για το πραγματικό ενδιαφέρον και ελπίζω την επόμενη που θα μιλήσουμε, να έχουν γίνει πράξη έστω και ελάχιστα από αυτά τα αυτονόητα που συζητήσαμε σήμερα»

Σχόλια