Επιστολή του ΑΙΟΛΟΥ στον Δήμαρχο Σαρωνικού: Τα χρονίζοντα προβλήματα και χρήζουν άμεσης επίλυσης


Επιστολή στον νέο Δήμαρχο Σαρωνικού, κ. Χρήστο Γκίνη, απέστειλε το Δ.Σ. του Ομίλου Θυμαρίου Ο ΑΙΟΛΟΣ. Το Δ.Σ. του Ομίλου, αφού συγχαίρει τον νέο Δήμαρχο για την ανάληψη των καθηκόντων του και εύχεται επιτυχία στο έργο του, θέτει υπόψιν του τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους του Οικισμού και της ευρύτερης περιοχής, με τη σημείωση ότι "Η σειρά παράθεσης, δεν σχετίζεται με την ιεράρχηση, ως προς την σοβαρότητα, καθώς θεωρούμε ότι όλα αφορούν χρονίζοντα προβλήματα και χρήζουν άμεσης επίλυσης.".

Η επιστολή, κοινοποιήθηκε σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους Σαρωνικού, τους επικεφαλής των Δημοτικών Συνδυασμών και στην Κοινότητα της Παλαιάς Φώκαιας.

Δείτε ολόκληρη την επιστολή:

ΑΙΟΛΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΥΜΑΡΙΟΥ
Θυμάρι Παλαιάς Φώκαιας, 20 Φεβρουαρίου 2023
Προς: Τον Δήμαρχο Σαρωνικού
Κοιν.
Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού
Δημοτικούς Συμβούλους Σαρωνικού
Πρόεδρο και Συμβούλους Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας

Θέμα: Εκκρεμή ζητήματα

Κύριε Δήμαρχε,

Για την ανάληψη των καθηκόντων σας, ως επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής, συγχαίρουμε και σας ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή θητεία, δημιουργική και αποδοτική για τον Τόπο μας και τους Πολίτες.

Ο Όμιλός μας, θα σταθεί αρωγός, όπως πάντα, σε κάθε μέτρο, πράξη, σχεδιασμό, που θα οδηγήσει τον Δήμο μας στην κατεύθυνση της ορθής λειτουργίας, της σύγχρονης οργάνωσης, της ανάπτυξης και της λύσης των χρόνιων προβλημάτων της Πόλης μας.

Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε, επίσης, να σας υπενθυμίσουμε τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το Θυμάρι και την ευρύτερη περιοχή, να σας γνωρίσουμε τις θέσεις και τις απόψεις επ’ αυτών του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών του ΑΙΟΛΟΥ και να αιτηθούμε την άμεση απάντησή σας, για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε για την επίλυσή τους.

Η σειρά παράθεσης, δεν σχετίζεται με την ιεράρχηση, ως προς την σοβαρότητα, καθώς θεωρούμε ότι όλα αφορούν χρονίζοντα προβλήματα και χρήζουν άμεσης επίλυσης.

1. Σχέδιο Πόλεως:
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η κατάρτισή του, τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης και τις ενέργειές σας στην κατεύθυνση αυτή.

2. Κοιμητήριο
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας του, τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης και τις ενέργειές σας στην κατεύθυνση αυτή.

3. Χωματερή
Το επικίνδυνο χάλι με την κατάσταση που επικρατεί στον πρώην ΧΑΔΑ, πρέπει επιτέλους να σταματήσει!
Ο ΑΙΟΛΟΣ, ζητεί και στηρίζει την επιλογή για το οριστικό τέλος της τρέχουσας κατάστασης.
Ζητούμε: Τη χρήση του χώρου μόνο για κλαδέματα και μόνο της Κοινότητάς μας, με έλεγχο και καθημερινή απομάκρυνση.
Ζητούμε: Τη λήψη μέτρων από τη Δημοτική Αρχή για την αποφυγή του κινδύνου πυρκαγιάς, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ζητούμε: Τον άμεσο σχεδιασμό και την έναρξη προγραμματισμένης διαδικασίας οριστικού κλεισίματος της χωματερής.
Ζητούμε: Την προστασία του περιβάλλοντος, της Δημόσιας Υγείας, αλλά και του τουριστικού προϊόντος του Τόπου μας.

4. Καθαριότητα
α. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τον προγραμματισμό σας, ιδιαίτερα ενόψει της περιόδου της Άνοιξης και του Καλοκαιριού, για τη συχνότητα των δρομολογίων αποκομιδής των απορριμμάτων.
β. Ζητούμε, επίσης, να επιστήσετε την προσοχή στο προσωπικό του Δήμου, για το κλείσιμο των κάδων μετά την αποκομιδή, καθώς και την αντικατάσταση άμεσα τυχόν σπασμένων κάδων, ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο του διασκορπισμού από τον άνεμο ή τα αδέσποτα. Το Θυμάρι, τείνει να γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος και εξαιτίας αυτού του φαινομένου.
γ. Ζητούμε την επικαιροποίηση και εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας, την άμεση χωροθέτηση των κάδων, με ενημέρωσή μας επ’ αυτών, την εφαρμογή του Ν.4819/21 και της εφαρμοστικής διάταξης 2429/15/12/2021.
δ. Ζητούμε τη συμμετοχή του ΑΙΟΛΟΥ στο πρόγραμμα ξεχωριστής διαλογής βιοαποβλήτων σε καφέ κάδους, του Δήμου.
ε. Ζητούμε την τοποθέτηση μωβ κάδου ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων, στο Θυμάρι, στο χώρο μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Ομίλου μας, καθώς δεν έχουν όλοι οι Θυμαριώτες δυνατότητα πρόσβασης στους ήδη τοποθετημένους κάδους.
στ. Ζητούμε την συμμετοχή του Ομίλου μας σε όλα τα προγράμματα ανακύκλωσης του Δήμου.

5. Πυρασφάλεια
Με δεδομένο ότι η θερινή περίοδος δεν πρέπει να μας βρει ανέτοιμους, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα για τα παρακάτω:
α. Ποια μέτρα αντιπυρικής προστασίας πρόκειται να ληφθούν από τον Δήμο για την περιοχή μας (Θυμάρι, Παλαιάς Φώκαιας) και σε ποια από αυτά ο Δήμος χρειάζεται τη συνεργασία του Ομίλου μας.
β. Ποιο είναι το Επικαιροποιημένο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης σε περίπτωση πυρκαγιάς και ποιο το Σχέδιο Εκκένωσης του Οικισμού μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε, ώστε να ενημερωθούν και οι κάτοικοι έγκαιρα για τις οδούς διαφυγής και όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε μια τέτοια περίπτωση.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Οικισμός μας κατοικείται το πλείστον από ηλικιωμένους. Επίσης, ότι δεδομένων της στενότητας των οδών και της διακοπής των οδών από ρέματα, η διαφυγή θα είναι πολύ δύσκολη σε περίπτωση πανικού.
Ως εκ τούτου, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για το μνημόνιο ενεργειών που έχει εκπονήσει η Πολιτική Προστασία του Δήμου, ώστε να είμαστε όλοι επαρκώς προετοιμασμένοι, στην απευκταία περίπτωση έκτακτου συμβάντος.
γ. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος, σχετικά με τον (αρμοδιότητας Περιφέρειας) καθαρισμό των ρεμάτων που διατρέχουν τον Οικισμό μας, δεδομένης της επικινδυνότητάς τους, λόγω της πυκνής βλάστησης. Ποιος ο προγραμματισμός για το 2023.
δ. Ζητούμε και αναμένουμε τη λειτουργία και εφέτος, του Πυροφυλακίου «ΑΙΟΛΟΣ» στην κορυφή Καστέλλα.
Το πυροφυλάκιο περιλαμβάνεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Π.Υ. Λαυρίου και έχει αποδειχθεί η αξία του διαχρονικά.
Εποπτεύει τις περιοχές Παλαιάς Φώκαιας, Αναβύσσου Σαρωνίδας, Καλλυβίων, του Δήμου Σαρωνικού, καθώς και τις περιοχές Φέριζα, Γαλήνη, Δροσιά, Καμάριζα, Συντερίνα, Μετόχι, Χάρακα του Δήμου Λαυρεωτικής.

6. Οδικό δίκτυο
α. Είναι άμεση ανάγκη για την αποκατάσταση ζημιών που έχουν προκληθεί στις οδούς του Θυμαρίου, από τις συνθήκες του Χειμώνα. Υπάρχουν οδοί, ιδιαίτερα οι παραρεμάτιες, που είναι επικίνδυνες για τη διέλευση των εποχούμενων κατοίκων.
β. Ζητούμε την ασφαλτόστρωση όλων των οδών του Θυμαρίου και τον καθαρισμό των πρανών τους από φερτά υλικά.
γ. Ζητούμε την άμεση αποκατάσταση των παραρεμάτιων οδών με τα απαραίτητα έργα στήριξης, ώστε να καταστούν ασφαλείς για την κυκλοφορία των οχημάτων, με δεδομένη την αναμενόμενη επιβάρυνσή τους, τη θερινή περίοδο.
δ. Ζητούμε την αντικατάσταση όλων των σπασμένων, θολών και φθαρμένων καθρεπτών κυκλοφορίας και την τοποθέτηση νέων σε όλες τις διασταυρώσεις του Θυμαρίου.

7. «Υπόγειες διαβάσεις»
Οι έξοδοι των ρεμάτων στη θάλασσα, που έχουν μετατραπεί σε «υπόγειες διαβάσεις» κάτω από την Αθηνών - Σουνίου, έχουν υποστεί φθορές, οι οποίες, συν τω χρόνω, γίνονται επικίνδυνες. Τα γυμνωμένα, σκουριασμένα σίδερα στήριξης του οδοστρώματος, είναι ένδειξη άμεσης ανάγκης συντήρησης, για λόγους προφανείς. Ζητούμε τις άμεσες ενέργειές σας, στην κατεύθυνση αυτή.

8. Συγκοινωνία
Ζητούμε άμεσα, τη σύνδεση με Δημοτική Συγκοινωνία, του Θυμαρίου με τον υπόλοιπο Δήμο, το Κέντρο Υγείας και το σταθμό του Προαστικού - ΜΕΤΡΟ. Οι κάτοικοι του Θυμαρίου, είναι το πλείστον υπερήλικες και παιδιά, που δεν μπορούν να οδηγούν. Η ύπαρξη συγκοινωνιακής σύνδεσης, είναι ζωτικής σημασίας για την εξυπηρέτηση της καθημερινότητάς τους.

9. Αθλητικοί χώροι
Το γηπεδάκι του Θυμαρίου και η μία παιδική χαρά, είναι σε ανεκτή κατάσταση, ωστόσο, χρειάζονται συνεχή συντήρηση και επίβλεψη ως προς την ασφάλεια και την ορθή χρήση.
Η ύπαρξη και άλλων παρόμοιων χώρων στη μεγάλη έκταση του οικισμού μας, θεωρούμε ότι είναι ζωτικής σημασίας, για την παραμονή των πολλών νέων στον οικισμό, την ψυχαγωγία και την κάλυψη των αναγκών τους, ώστε να μην ψάχνουν για άλλες διεξόδους.
Προτείνουμε και ζητούμε τη συνδρομή του Δήμου, για την επισκευή του μικρού γηπέδου αθλοπαιδιών του ΑΙΟΛΟΥ, καθώς και για τη δημιουργία μικρού πάρκου γυμναστικής με υπαίθρια όργανα, στο χώρο των εγκαταστάσεων του Ομίλου μας.

10. Χώρος για τοποθέτηση Ναΐσκου
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν υπάρχει ελεύθερος χώρος και τη δυνατότητα παραχώρησής του, για την τοποθέτηση ναΐσκου, με σκοπό τη διεξαγωγή μικρών θρησκευτικών τελετών στο Θυμάρι και ζητούμε τη συνδρομή σας για τον προγραμματισμό του έργου.

Κύριε Δήμαρχε,

Η καλή μας συνεργασία, θεωρούμε ότι μπορεί να αποδώσει ωφέλιμα για τον Οικισμό μας και τον Δήμο μας.

Θα ήταν χαρά μας να δεχθείτε μια συνάντηση με το Δ.Σ. μας, για μια διεξοδική συζήτηση γνωριμίας, αλλά και ουσίας, επί των παραπάνω και όσων τυχόν προκύψουν, ζητημάτων.

για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Ροκκάς Μιχάλης,
Ο Γ. Γραμματέας Καρκαλάκος Κωνσταντίνος


Σχόλια