Συνάντηση του Δ.Σ. του ΑΙΟΛΟΥ με τον Δήμαρχο Σαρωνικού κ. Χρήστο Γκίνη


Το πρωί της Δευτέρας, 24/04/2023, πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση του Δ.Σ. του ΑΙΟΛΟΥ με τον Δήμαρχο Σαρωνικού, κ. Χρήστο Γκίνη, με αφορμή επιστολή του Δ.Σ. του ΑΙΟΛΟΥ προς τον Δήμαρχο, για τα χρονίζοντα προβλήματα του Θυμαρίου και τα αιτήματα του Ομίλου για τον Οικισμό.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Ομίλου και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Δήμητρα Ράπτη, έγινε σε κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο Δήμαρχος, δεσμεύτηκε να θέσει σε προτεραιότητα τα αιτήματα των Θυμαριωτών και να έχει στενή συνεργασία με το Δ.Σ. του Ομίλου, για την επίλυση των προβλημάτων.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
1. Σχέδιο Πόλεως:
Αναλύθηκαν οι αντικειμενικές δυσκολίες που έχουν προκύψει. Ο Δήμος παρακολουθεί στενά το θέμα και, σύμφωνα με τον κ. Γκίνη, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Δήμου, ώστε να αρθούν τα εμπόδια και να ξεπεραστούν οι όποιες αγκυλώσεις - καθυστερήσεις των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
2. Κοιμητήριο
Η αντιπροσωπεία του ΑΙΟΛΟΥ υπενθύμισε την κάθετη αντίθεση του Ομίλου στην χρήση της οδού Περιάνδρου για την όδευση προς το νέο Κοιμητήριο, εφόσον δεν πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια της οδού. Ο Δήμαρχος,
δεσμεύτηκε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια, ώστε το έργο να προχωρήσει, με αποφυγή περαιτέρω επιβάρυνσης του Οικισμού και με διασφάλιση της οδικής ασφαλούς πρόσβασης.
3. Χωματερή
Περιγράφηκε η σημερινή κατάσταση και ζητήθηκε η απομάκρυνση της παράνομης χωματερής. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Ομίλου, ότι ήδη γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την απομάκρυνση των σωρευθέντων κλαδεμάτων, ενώ δεσμεύτηκε ότι η είσοδος θα κλειδώνεται και θα υπάρχει φύλακας, που θα επιτρέπει μόνο την απόρριψη κλαδεμάτων - φυτικών υπολειμμάτων, τα οποία θα απομακρύνονται άμεσα, στο πλαίσιο της λειτουργίας «Πράσινου Σημείου» για την Παλαιά Φώκαια.
4. Καθαριότητα
Συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα (δρομολόγια, κλείσιμο κάδων, στάσεις κάδων, τοποθέτηση νέων κάδων, πλύσιμο κάδων) με τη δέσμευση από την πλευρά του Δημάρχου, ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια στον τομέα αυτόν.
Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα των ογκωδών απορριμμάτων, και συστήνεται η επικοινωνία των πολιτών με την Κοινότητα της Παλαιάς Φώκαιας, για κλείσιμο ραντεβού για την απομάκρυνσή τους, με μέσα του Δήμου και μικρή επιβάρυνση.
Ζητήθηκε η συμμετοχή του ΑΙΟΛΟΥ στο πρόγραμμα ξεχωριστής διαλογής βιοαποβλήτων σε καφέ κάδους, του Δήμου, η τοποθέτηση μωβ κάδου ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων, στο Θυμάρι, όπως και η συμμετοχή του Ομίλου σε όλα τα προγράμματα ανακύκλωσης του Δήμου.
5. Πυρασφάλεια
Ο Δήμαρχος, ενημέρωσε για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας που πρόκειται να ληφθούν από τον Δήμο για το Θυμάρι, Παλαιάς Φώκαιας, ενώ ο ΑΙΟΛΟΣ τέθηκε στη διάθεση του Δήμου για οποιαδήποτε συνεργασία.
Από την αντιπροσωπία του ΑΙΟΛΟΥ, ζητήθηκε το Επικαιροποιημένο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης σε περίπτωση πυρκαγιάς και το Σχέδιο Εκκένωσης του Οικισμού σε περίπτωση
έκτακτης ανάγκης.
Τέθηκε το θέμα του (αρμοδιότητας Περιφέρειας) καθαρισμού των ρεμάτων που διατρέχουν τον Οικισμό, δεδομένης της επικινδυνότητάς τους, λόγω της πυκνής βλάστησης. Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για άμεσες ενέργειες προς την Περιφέρεια.
Ζητήθηκε η λειτουργία και εφέτος, του Πυροφυλακίου «ΑΙΟΛΟΣ» στην κορυφή Καστέλλα.
Το πυροφυλάκιο περιλαμβάνεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Π.Υ. Λαυρίου και έχει αποδειχθεί η αξία του διαχρονικά.
Εποπτεύει τις περιοχές Παλαιάς Φώκαιας, Αναβύσσου Σαρωνίδας, Καλλυβίων, του Δήμου Σαρωνικού, καθώς και τις περιοχές Φέριζα, Γαλήνη, Δροσιά, Καμάριζα, Συντερίνα, Μετόχι, Χάρακα του Δήμου Λαυρεωτικής.
Συζητήθηκε το θέμα του καθαρισμού των οικοπέδων, γνωστών ή αγνώστων ιδιοκτητών, με βάση και το νέο ΦΕΚ και προκρίθηκε ως επέιγουσας σημασίας.
6. Οδικό δίκτυο
Αναγνωρίστηκε ως άμεση η ανάγκη για την αποκατάσταση ζημιών που έχουν προκληθεί στις οδούς του Θυμαρίου, από τις συνθήκες του Χειμώνα. Υπάρχουν οδοί, ιδιαίτερα οι
παραρεμάτιες, που είναι επικίνδυνες για τη διέλευση των εποχούμενων κατοίκων.
Ζητήθηκε η ασφαλτόστρωση όλων των οδών του Θυμαρίου και τον καθαρισμό των πρανών τους από φερτά υλικά.
Τονίστηκε η ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των παραρεμάτιων οδών με τα απαραίτητα έργα στήριξης, ώστε να καταστούν ασφαλείς για την κυκλοφορία των οχημάτων, με δεδομένη την αναμενόμενη επιβάρυνσή τους, τη θερινή περίοδο.
Ζητήθηκε η αντικατάσταση όλων των σπασμένων, θολών και φθαρμένων καθρεπτών κυκλοφορίας και την τοποθέτηση νέων σε όλες τις διασταυρώσεις του Θυμαρίου.
Η αντιπροσωπεία του ΑΙΟΛΟΥ, επέστησε την προσοχή, κυρίως στη διασταύρωση της οδού
Αγίας Φωτεινής με την παραλιακή Λεωφόρο Λαυρίου. Η ανεξέλεγκτη στάση και στάθμευση αυτοκινήτων επί της οδού Αγίας Φωτεινής, δημιουργεί τεράστιο ζήτημα ασφάλειας, καθώς περιορίζει την ορατότητα των οδηγών που εξέρχονται προς την
λεωφόρο. Τονίστηκε η άμεση ανάγκη για τη λήψη μέτρων από τις αρμόδιες Αρχές.
Ο Δήμαρχος, κ. Γκίνης, δεσμεύτηκε για την προσπάθεια διευθέτησης όλων των ανωτέρω.
7. «Υπόγειες διαβάσεις»
Οι έξοδοι των ρεμάτων στη θάλασσα, που έχουν μετατραπεί σε «υπόγειες διαβάσεις» κάτω από την Αθηνών - Σουνίου, έχουν υποστεί φθορές, οι οποίες, συν τω χρόνω, γίνονται
επικίνδυνες. Τα γυμνωμένα, σκουριασμένα σίδερα στήριξης του οδοστρώματος, είναι ένδειξη άμεσης ανάγκης συντήρησης, για λόγους προφανείς. Ζητήθηκαν οι άμεσες ενέργειες του Δήμου, στην κατεύθυνση αυτή.
8. Συγκοινωνία
Ζητήθηκε η σύνδεση με Δημοτική Συγκοινωνία, του Θυμαρίου με τον υπόλοιπο Δήμο, το Κέντρο Υγείας και το σταθμό του Προαστικού - ΜΕΤΡΟ, καθώς οι κάτοικοι του Θυμαρίου,
είναι το πλείστον υπερήλικες και παιδιά, που δεν μπορούν να οδηγούν. Η ύπαρξη συγκοινωνιακής σύνδεσης, είναι ζωτικής σημασίας για την εξυπηρέτηση της καθημερινότητάς τους. Ο Δήμαρχος, αναγνώρισε το πρόβλημα και έθεσε το ζήτημα των
περιορισμένων δυνατοτήτων του Δήμου στο θέμα αυτό. Η αντιπροσωπία του ΑΙΟΛΟΥ, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες ο κ. Γκίνης δεσμεύτηκε να μελετήσει.
9. Αθλητικοί χώροι
Ζητήθηκε η συντήρηση του γηπέδου μπάσκετ του Θυμαρίου και της μίας και μοναδικής παιδικής χαράς, ενώ τονίστηκε η άμεση ανάγκη επισκευής - ασφάλισης των ηλεκτρικών, για την αποφυγή δυστυχήματος.
Τονίστηκε ότι η ύπαρξη και άλλων παρόμοιων χώρων στη μεγάλη έκταση του οικισμού μας, είναι ζωτικής σημασίας, για την παραμονή των πολλών νέων στον οικισμό, την ψυχαγωγία και την κάλυψη των αναγκών τους, ώστε να μην ψάχνουν για άλλες διεξόδους.
Ζητήθηκε επίσης η συνδρομή του Δήμου, για την επισκευή του μικρού γηπέδου αθλοπαιδιών του ΑΙΟΛΟΥ, καθώς και για τη δημιουργία μικρού πάρκου γυμναστικής με υπαίθρια όργανα, στο χώρο των εγκαταστάσεων του Ομίλου.
10. Χώρος για τοποθέτηση Ναΐσκου
Συμφωνήθηκε να διερευνηθεί η ύπαρξη ελεύθερου χώρου και η δυνατότητα παραχώρησής του, για την τοποθέτηση ναΐσκου, με σκοπό τη διεξαγωγή μικρών θρησκευτικών τελετών στο Θυμάρι.

Σχόλια